Vijesti

Globalni državni dug na novom rekordu

Očekuje se da će se globalni državni dug popeti za 9,5 posto na rekordnih 71,6 biliona (hiljada milijardi) dolara u 2022. prema novom izvještaju, dok će novo zaduživanje također generalno ostati povišeno.

U svom drugom godišnjem indeksu državnog duga, objavljenom u srijedu, britanski upravitelj imovine Janus Henderson predvidio je rast globalnog državnog duga od 9,5 posto, prvenstveno zahvaljujući SAD-u, Japanu i Kini, ali i s velikom većinom zemalja za koje se očekuje da će povećati zaduživanje.

Globalni državni dug skočio je 7,8 posto u 2021. na 65,4 biliona dolara jer je svaka procijenjena zemlja zabilježila povećanje zaduživanja, dok su troškovi servisiranja duga pali na rekordno niskih 1,01 bilion dolara, uz efektivnu kamatnu stopu od samo 1,6 posto.

Međutim, očekuje se da će troškovi servisiranja duga značajno porasti u 2022., popevši se za oko 14,5 posto na 1,16 biliona dolara.

– Pandemija je imala ogroman utjecaj na državno zaduživanje a posljedice će se nastaviti još neko vrijeme. Tragedija koja se odvija u Ukrajini također će vjerovatno pritisnuti zapadne vlade da zaduže više za finansiranje povećane potrošnje za obranu – rekla je Bethany Payne, portfelj menadžerica za globalne obveznice u Janus Henderson.

Očekuje se da će novo državno zaduživanje doseći 10,4 biliona dolara u 2022., gotovo trećinu iznad prosjeka prije pandemije Covid-19, prema najnovijem globalnom izvještaju o zaduživanju S&P Global Ratingsa objavljenom u utorak.

– Očekujemo da će zaduživanje ostati na visokom nivou zbog velikih potreba za vraćanjem duga, kao i izazova normalizacije fiskalne politike koje predstavljaju pandemija, visoka inflacija i polarizirani društveni i politički krajolik – rekao je kreditni analitičar S&P Global Ratingsa Karen Vartapetov.

Očekuje se da će globalne makroekonomske posljedice tekućeg sukoba izvršiti daljnji uzlazni pritisak na potrebe državnog finansiranja, dok će strožiji monetarni uvjeti povećati troškove državnog finansiranja, ističe se u izvještaju.



(Pressmedia)