Vijesti

Glovo prijavio gubitke od 170 miliona evra

MADRID – Delivery Hero, trenutni vlasnik kompanije za dostavu Glovo, koja posluje i u Bosni i Hercegovini, u svom polugodišnjem finansijskom izvještaju prikazao je učinak poslovanja katalonske kompanije tokom prve polovine 2022. godine, i objelodanjeno je da je od januara do juna ove godine kompanija imala gubitke od 170 miliona evra, i ukupan rezultat prodaje od 371 miliona evra.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Glovo

Prošle godine gubici za Glovo bili su 474 miliona evra, a godinu dana ranije, tokom pandemije oni su iznosili samo 83 miliona. Za ovu godinu Glovo je predvidio gubitke od oko 300 miliona evra, piše Biznis Insider.

Početkom jula zaključen je sporazum između njemačkog i katalonskog Glova, i “žuta kompanija za dostavu” prešla u vlasništvo Delivery Hero-a.

U posljednjem izvještaju, zapisano je da su zapravo platili 395 miliona evra za 50,3 odsto akcija Glovoa, prenosi La Informacion.

Ova brojka se razlikuje od dogovorene u decembru prošle godine kada je ugovor o preuzimanju prvobitno potpisan, prvenstveno zbog pada vrijednosti kompanije Delivery Hero na berzama.

U januaru, akcija Delivery Hero vrijedila je skoro 100 evra, a danas oko 40. Uprkos svemu, Delivery Hero će uskoro da se vrati na berzu i njemački indeks DAX, nakon što ga je napustila prije 3 mjeseca, prenosi Blic.

Akcije njemačke kompanije su ove godine pale za čak 60 odsto, a sa njima i procjena vrijednosti Glova, koja je sa prošlogodišnjih 2.300 miliona evra otišla ispod milijardu. Trenutno kompanija vrijedi manje nego što vrijede investicije koje su prikupili do sada.

Još uvijek se ne zna šta će biti sa Glovovim modelom rada kada se formalizuje njegova integracija u njemačkog giganta.

Izvori iz Ministarstva rada u Španiji potvrdili su za Biznis Insider da je Delivery Hero obećao da će okončati trenutni model autonomnih vozača kako bi dobio odobrenje španskih vlasti nakon nedavne tužbe.

Ali, katalonska kompanija još uvek nije najavila nikakve promjene, a čak je poslije višemjesečnih bitaka i protesta, jedan od njihovih glavnih rivala, Uber Eats koji je ukazao na Glovovo kršenje zakona, počeo da imitira njihov poslovni model.

Glovo je na bh. tržište došao preuzimajući domaći brend Donesi i sa domaćom Korpom nadmeće se kao glavni takmac na tržištu.

GlovoApp d.o.o. Sarajevo je u prošloj godini imao ukupne prihode od 1,15 miliona KM, ali su rashodi iznosili 3,12 miliona KM, pa je kompaniija napravila gubitak od 1,97 miliona KM.

Glovo je u fazi razvoja i investiranja, te ima dugoročne obaveze u iznosu od 1,63 miliona KM i kratkoročne obaveze od 1,66 milona KM. Na kraju prošle godine imao je 16 zaposlenika.   INdikator.ba

Objava Glovo prijavio gubitke od 170 miliona evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -