Vijesti

Goldman Sachs: Cijene stanova će rasti

NJUJORK – Ne očekujte da će cijene kuća u SAD uskoro pasti uprkos rekordno visokom nivou nepriuštivosti, upozorava investiciona kuća Goldman Sachs.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Prosječne cijene će skočiti 1,8 odsto na godišnjem nivou u 2023, a zatim još 3,5 odsto do kraja 2024. pod uslovom da ne dođe do neočekivanih ekonomskih previranja, navodi banka u prognozi objavljenoj u srijedu.

“Priuštivost za postepenog kupca je gora nego što je bila na vrhuncu 2006. prije kraha”, napisao je tim na čelu s glavnim kreditnim strategom Goldmana Loftijem Karouijem u istraživačkoj bilješci koju prenosi Insider.

“U nedostatku bilo kakvih negativnih šokova za širu ekonomiju koji bi ili povećali višak ponude domova na tržištu ili podstakli porast nezaposlenosti, i dalje očekujemo da će cijene kuća rasti sporim tempom”, dodali su.

Uprkos tome što su stanovi bili još manje pristupačni nego što su bili prije finansijske krize 2008. godine, Karouijev tim očekuje ograničenu ponudu i da će mnogi zajmoprimci biti “zaključani” nižim hipotekarnim stopama kako bi cijene podigle još više.

Pad nivoa zaliha stisnuo je tržište nekretnina u posljednjih nekoliko godina, a SAD-u nedostaje između 1,5 i 5,5 miliona domova, prema procjenama Nacionalne asocijacije posrednika za nekretnine (NAR) i američke državne administracije. NAR indeks koji prati pristupačnost stanova u SAD pao je na rekordno nizak nivo u junu i julu, prema najnovijim podacima.

U međuvremenu, Federalne rezerve su agresivno povećale kamatne stope od marta 2022. u pokušaju da slome inflaciju – a to je poskupilo zaduživanje, s prosječnom 30-godišnjom hipotekom s fiksnom kamatnom stopom koja je porasla sa 3,8 odsto na 7,6 odsto u istom periodu, po podacima Freddie Mac-a.

Postojeći vlasnici kuća odlučili su da se drže istorijski niskih stopa koje su zaključali u posljednjih 15 godina, sa samo jedan odsto Amerikanaca koje je prodalo svoje kuće u prvoj polovini 2023.

Goldman Sachs je napomenuo da je jedna od prednosti trenutne zategnutosti na stambenom tržištu to što se neće ponoviti 2008, kada su cijene nekretnina pale oko 20 odsto u odnosu na svoj vrhunac nakon finansijske krize.

“Gledajući na posljednji krah tržišta nekretnina, upoređujemo uslove koji su doveli do oštre korekcije cijena nekretnina i smatramo da su tržišni uslovi trenutno daleko stabilniji”, rekao je Karouijev tim, identifikujući bolje kreditne standarde i kraj složenih finansijskih proizvoda kao što su drugorazredne hipotekarne hartije kao faktore koji će zaustaviti krah slične veličine. Investitor.me

Objava Goldman Sachs: Cijene stanova će rasti prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -