Vijesti

Grad Bihać izdvaja skoro 600 hiljada KM za poljoprivredu i proizvođače

Grad Bihać će ove godine izdvojiti najznačajnija financijska sredstva za poljoprivredu dosad, s ciljem prevazilaženja teškog stanja u ovom sektoru zbog poskupljenja repromaterijala. Osigurano je 595.000 KM, a na objavljeni Javni poziv mogu aplicirati svi poljoprivredni proizvođači u gradu.

-Najveći dio sredstava odnosi se na proljetnu i jesenju sjetvu. Tako je 120.000 maraka osigurano za sufinanciranje sjemenskog i sadnog materijala, te mineralnih đubriva za proljetnu sjetvu. Nešto veći iznos 150.000 KM planiran je za jesenju sjetvu gdje ćemo preferirati sadnju pšenice i sličnih kultura. Oko 30.000 planirano je za presadnice i sadnju u plastenicima i staklenicima, dok je 50.000 maraka obezbijeđeno za poljoprivredne mašine i priključke – kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnjić.

Posebna pažnja usmjerena je i na realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, odnosno sanaciju puteva do poljoprivrednih dobara.

-To realiziramo u saradnji sa IFAD-om, a 140.000 KM bit će izdvojeno za rekonstrukciju ceste Donji Srbljani – Gornji Srbljani. Oko 35.000 maraka usmjerit ćemo na sanaciju pristupnih puteva do poljoprivrednih parcela u naseljima Sokolac i Golubić. Kada su u pitanju ovi projekti, Grad Bihać je osigurao 70 posto potrebnih sredstava, a ostatak IFAD – naveo je Hrnjić.

Bihaćka gradska uprava podržat će ove godine i nabavku plastenika, sadnju jagodičastog voća, kao i pčelarstvo, za što je planirano oko 65.000 KM.

 

Biznis.ba / FENA