Vijesti

Građani i kompanije bankama duguju 20,1 milijardu KM

SARAJEVO – Kreditna aktivnost u Bosni i Hercegovini u junu ove godine zabilježila je blagi rast od 0,7 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je godišnji rast iznosio 4,4 posto, a u odnosu na 2015. godinu zabilježen je rast od 28,7 posto. Vrijednost ukupno plasiranih kredita (krediti javnog sektora, krediti kompanija i stanovništva) u BiH u junu ove godine iznosila je 21,7 milijardi KM, od čega najviše otpada na kredite opće potrošnje, preciznije 10,7 milijardi KM, navodi se u izvještaju tima analitičara Bloomberg Adrije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Krediti kompanijama od januara do juna su porasli za više od 500 miliona KM. Tako je vrijednost plasiranih kredita kompanijama u junu iznosila 9,1 milijardu KM i bilježi godišnji rast od 4,4 posto.

Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH koju je provela Centralna banka BiH pokazala je da u prvom kvartalu ove godine došlo do pooštravanja kreditnih standarda za kredite poduzećima.

Osnovni faktori koji su uticali na pooštravanje standarda su percepcija rizika i spremnost na preuzimanje rizika, a došlo je do neznatne promjene uslova odobravanja kredita poduzećima (tj. ugovornih odredbi iz kreditnih ugovora),  koji se odnose se na kamatnu maržu i zahtjeva u pogledu kolatera.

Krediti opće potrošnje bilježe  godišnji rast od 5,6 posto i tokom svih mjeseci ove godine bilježili su mjesečni rast od 0,3 do jedan posto.

Snažan rast u ovoj godini bilježe stambeni krediti. Naime, od novembra prošle godine, zabilježen je dvocifreni godišnji rast stambenih kredita, koji je u maju ove godine dosegnuo 11,2 posto. Iznos plasiranih stambenih kredita u junu ove godine iznosio je 2,4 milijarde KM i u odnosu na maj veći je za 0,9 posto.

Rezultati ankete CBBiH pokazuju da je u prvom kvartalu 2022. godine došlo do blagog ublažavanje kreditnih standarda (tj. interne smjernice ili kriteriji odobravanja kredita) za stambene kao i za potrošačke i nenamjenske kredite. Ovo ublažavanje se prije svega odnosi na smanjenje kreditne marže te provizija i naknada, kao i nešto povoljnije uslove u pogledu ročnosti, dok su zahtjevi vezani za kolateral, kao i maksimalni iznos kredita ostali nepromijenjeni.

Banke su izvijestile da je u prvom tromjesečju 2022. godine došlo do povećanja potražnje stanovništva za kreditima, što je u skladu sa očekivanjima iz prethodnog kruga izvještavanja.  Evidentan je rast potražnje za stambenim kreditima, dok je rast potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto manji.

Analitičari Bloomberg Adrije kao razloge povećanja udjela stambenih kredita navode  rast cijena nekretnina, niže kamatne stope, realno povećanje plaća koje su od 2015. porasle za 29 posto i općenito jačanje raspoloženja potrošača.

Pad vrijednosti zabilježen je u sektoru javnih kredita, koji su u junu ove godine iznosili 1,5 milijardi KM i za 1,6 posto su manji u odnosu na mjesec ranije, odnosno za 4,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o omjeru iznosa ukupnih kredita i bruto društvenog proizvoda (BDP), u BiH, kao i većini zemalja  Adria regije došlo je u posljednjih šest i po godina do svojevrsne stagnacije. Tako je u decembru 2015. godine ovaj omjer iznosio 59 posto, da bi već naredni mjesec pao na 56,1 posto.  Omjer kredita i BDP-a u BiH iznosi 58,2 posto.

Bloomberg Adria

Objava Građani i kompanije bankama duguju 20,1 milijardu KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -