Vijesti

Guverner Softić u Vašingtonu: CBBIH smanjila izloženost tržišnim rizicima

Tokom boravka u Washingtonu, održani su biletarni sastanci sa zamjenikom direktora MMF-a Bo Leejem i direktorom MMF-a za Evropu Alfredom Kammerom, te ostalim visokim zvaničnicima MMF-a i SB-a.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Razgovarano je o ekonomskoj situaciji u BiH, u svjetlu globalnih ekonomskih kretanja, uz osvrt na izazove koji uključuju visoku inflaciju, te o odlukama monetarne politike koje se poduzimaju s ciljem očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti.

Guverner Softić istaknuo je kako je CBBiH prevazišla, po svemu izazovnu 2022. godinu, te je restrukturirajući portfolio, smanjila izloženost tržišnim rizicima.

Na sastancima, guverner Softić je istaknuo da male zemlje poput BiH ne mogu učiniti mnogo u borbi protiv porasta međunarodnih tenzija niti povećanja svjetskih kamatnih stopa. Najbolje što mogu učiniti je da se pripreme za vanjske šokove, te povećaju vlastitu otpornost na njih tako što će osigurati da nema značajnih makroekonomskih neravnoteža, posebno u fiskalnoj oblasti. S tim u vezi, pravovremene strukturne reforme, kako je naglasio guverner, od izuzetnog su značaja za našu zemlju.

– Za valutni odbor kao što je naša CBBiH najbolja politika je držati se naših glavnih principa kao garancije stabilnosti – zaključio je guverner Softić.

Takođe, guverner je prisustvovao i sastanku belgijsko-holandske Konstituence, kao i sastanku zatvorenog tipa kojeg je direktor Sektora za Evropu MMF-a organizovao s guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kojem su razmatrani ekonomski izgledi, potencijalni rizici od recesije i izazovi za Evropu za naredni period – saopćeno je iz CBBiH.

Na Proljetnom zasjedanju MMF-a i SB okupiljaju se zvaničnici centralnih banaka i ministri finansija zemalja članica kako bi razgovarali o globalnoj situaciji, uključujući svjetske ekonomske izglede, iskorjenjivanje siromaštva i ekonomski razvoj, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -