Vijesti

Haber.ba na Sajmu gospodarstva: Mjesto sklapanja novih poslova i partnerstava

Učestvovali su gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, direktor Aluminij Industries Amir Gross Khabiri i vlasnik kompanije TP Radić, Davor Radić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kordić je podcrtao važnost sinergije privatnog sektora i Gradske uprave Mostara, naglasivši da odluke koje donosi Gradsko vijeće pokazuju u kojem smjeru želi Mostar, a taj smjer je privlačenje investicija i boljih uvjeta za privrednike.

Marić je ocijenio pozitivnom atmosferu u kojoj radi novi saziv Vijeća, dodavši da će odluke koje se donose omogućiti investitorima lakše ulaganje i oplodnju kapitala.

Iako je planirao u Mostaru boraviti dva mjeseca, Amir Gross Khabiri prisutan je već skoro tri godine u gradu na Neretvi za koji kaže da ima veliki potencijal.

Vidim dosta pozitivnih stvari, vedre ljude koji vole svoju zemlju i žele rasti s njom. Mostar ima svijetlu budućnost, i to ne zbog mene, već zbog reformi koje provodi gradska uprava. Imate dobre ljude, a sada imate i dobre lidere, naveo je direktor Aluminij Industriesa.

Radić smatra da je rat u Ukrajini utjecao na poslovanje njegove kompanije, odnosno da je doveo do poskupljenja mesnih proizvoda, a što se odrazilo na samo poslovanje. Uprkos svemu izrazio je nadu u bolju i svjetliju budućnost.

Tokom današnje posjete Sajmu razgovarali smo sa direktorom Odjela za odnose s javnošću i komunikacije kompanije Huawei, Zećirom Kasumićem. Huawei, kako kaže, posebnu pažnju pridaje mladima. U našoj zemlji su prisutni već 12 godina.

Ono čime se ponosimo je saradnja sa mladim ljudima kroz projekt “Seeds for the Future”. Prošle godine smo spojili Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banja Luci i Sveučilište u Mostaru. Studenti su prošli desetodnevnu obuku, koju su vodili stručnjaci iz polja ICT sektora, s fokusom na 5G tehnologiju i umjetnu inteligenciju. Pružili smo im priliku da se zaposle u našoj kompaniji, kazao je Kasumić.
Huawei i ove godine na Sajmu predstavlja novitete.

Priznati smo kao globalni lider na održivosti tehnologija s ciljem smanjenja emisija ugljčnog dioksida. Sam koncept je osmišljen je da imamo četiri interaktivna screena koji će posjetiteljima pobliže dočarati ono čime se mi bavimo, rekao je Kasumić.

Ovogodišnji nastup kompanije Podravka na Sajmu u znaku je kampanje “Kad biraš po svom“ i nagradne igre “Kad biraš po svom, biraj hranu za uživanje, auto za foliranje!“. Nije izostalo ni ono zbog čega je Podravkin izložbeni prostor omiljen – degustiranje svježe spremljenih delicija i slastica koje spremaju gastro promotori.

Zadovoljstvo nam je biti višegodišnji partner i izlagač na Međunarodnom sajmu u Mostaru, koji raste iz godine u godinu. Potvrđuje to međunarodni karakter koji okuplja vodeće privrednike u regiji, kao i veliki broj posjetilaca, kazala nam je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Na štandu Turističke zajednice HNK-a danas je predstavljen prijekat Exchange – prekogranična saradnja Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projekt je razvio turistički proizvod – takozvanu plavu kartu koja omogućava posjete novim tematskim rutama – Dubrovnik – Kotor – Mostar. Partneri su Sveučilište u Dubrovniku, Turistička organizacija Kotor, Univerzitet Crne Gore, Turistička zajednica HNK-a i Park prirode Hutovo blato. Projekt je započeo u augustu 2020, a vrijednost je 1.6 miliona eura.

Razvijamo novi turistički proizvod – plavu propusnicu. Okvirno, ideja je da se Dubrovnik, Mostar i Kotor povežu u sklopu jednodnevnih izleta. Vjerujemo kako ćemo uspjeti pronaći ljude koji će željeti ovakvu ponudu. U Dubrovniku smo napravili tri bazena koji su atraktivni za posjetioce. Važno je spomenuti i mobilnu aplikaciju koja je dostupna svima i nudi više informacija o projektu, izjavio je zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a Semir Temim.

Ovogodišnji, 23. Međunarodni sajam u Mostaru ponovo je okupio najznačajnije privrednike iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Izlaže više od 150 izlagača iz oko 25 zemalja Evropske unije, Kine, baltičkih zemalja, Izraela i zapadnog Balkana. Zemlja partner je Mađarska.

Haber.ba na Sajmu gospodarstva

Haber.ba na Sajmu gospodarstva

Haber.ba na Sajmu gospodarstva

Haber.ba na Sajmu gospodarstva

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -