Vijesti

„HE na Drini“ kreditom od 10 miliona KM održavaju likvidnost

BANJALUKA – Dok se generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović hvali rekordnim prihodima i time da je ERS jedini izvoznik električne energije u regionu, njihova zavisna preduzeća podižu milionske kredite kako bi održali likvidnost.

Foto: HE na Drini

Zavisno preduzeće „Elektroprivrede RS“ – „Hidroelektrane na Drini“ krenule su u potragu za bankom koja će im odobriti kredit od čak deset miliona KM, a koji im je neophodan za održavanje likvidnosti u narednom periodu.

Da je stanje u preduzeću daleko od onog kakvo je uprava očekivala pokazuje i to što zaduženje nije predviđeno planom javnih nabavki za ovu godinu, pa će ono biti uvršteno u rebalans plana.

„HE na Drini“ kredit uzimaju na godinu dana uz procijenjenu fiksnu kamatnu stopu od 4,9 odsto, odnosno kamata koju su spremni da plate iznosi 520.000 КM.

„Predmet ovog postupka je nabavka usluga kreditnog zaduženja (overdraft kredit) od 10.000.000 КM, za potrebe “Hidroelektrana na Drini”, za održavanje likvidnosti u narednom periodu, u skladu sa posebnom odlukom o pokretanju postupka nabavke usluga kreditnog zaduženja od 14.10.2022. i posebnom odlukom od 18.10.2022. godine, navedeno je u tenderu koji je raspisan krajem prošle sedmice.

Zainteresovane banke ponude mogu slati do 14. novembra.

Podsjećamo, i ERS se prošlog mjeseca zadužila deset miliona KM da bi mogla kupiti gorivo za zavisna preduzeća, a kredit je bio neophodan i Rudniku i termoelektrani „Gacko“ koji se zadužio 2,5 miliona KM.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava „HE na Drini“ kreditom od 10 miliona KM održavaju likvidnost prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.