Pozitivne pričeVijesti

Hercegovački duhan četvrti zaštićeni bh. proizvod na svjetskoj listi

Duhan sorte hercegovački ravnjak četvrti je bh. zaštićeni proizvod zemljopisnog porijekla na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), kazao je za Fenu Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

On je podsjetio da su od ranije na toj listi hercegovački med, cazinski meda od kestena i romanijski skorup-kajmak.

“Značajno je zaštititi svoj proizvod jer u konačnici to je ono što mi zovemo dodana vrijednost koja sutra daje prednost na tržištu”, kazao je Merdžo u svjetlu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

Taj dan se obilježava od 2000. godine s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

Institut za intelektualno vlasništvo BiH u protekloj je godini imao 383 prijave patenata, od kojih 55 domaćih, ostalo međunarodnih. Od 55 domaćih dominantno su to bile prijave fizičkih osoba.

“Nažalost, pravne osobe se jako malo prijavljuju. Prošle godine imali smo dvije i to iz Instituta za genetičko inženjerstvo itd, što je dobro, međutim statistika drugih zemalja pokazuje da su instituti, sveučilišne razine, velike kompanije u biti dominantno te koje prijavljuju patente, dok je fizičkih osoba, ne mogu reći neznatan broj, ali puno ih je manje nego u Bosni i Hercegovini”, kazao je ravnatelj Instituta.

Kada je u pitanju Globalni inovacijski indeks (Global Innovation Index) Svjetske organizacija za intelektualno vlasništvo, Bosna i Hercegovina je u zadnjih pet godina napredovala i trenutno zauzima 74. mjesto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -