Vijesti

Hercegovina svojim karakteristikama privlači digitalne nomade: Njemačka i EU sufinansiraju projekat oporavka turističkog sektora

Privlačenje digitalnih nomada u Hercegovinu, pojedinaca koji za svoje poslovne aktivnosti koriste najmodernije tehnologije i nisu nužno vezani za jednu lokaciju, jedna je od glavnih aktivnosti koje će se u okviru projekta RECOOPER provoditi s ciljem oporavka turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

KAPACITETI

Ovaj projekt sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke kroz projekt EU4BusinessRecovery, saopćeno je iz Tehnološkog parka Intera. Turistički i ekonomski potencijal koji leži u digitalnim nomadima kao ciljnoj skupini prepoznale su brojne zemlje svijeta, a u posljednjih nekoliko godina i zemlje zapadnog Balkana, gdje ni BiH nije izuzetak.

Geografska pozicija, niski troškovi života, sigurnost, zajednica, prirodne ljepote, kulturna baština, gastronomija i različiti sadržaji samo su neke od karakteristika Hercegovine u kojima digitalni nomadi već neko vrijeme pronalaze razlog za posjetu i boravak.

Projekt RECOOPER od aprila ove godine zajednički implementiraju Privredna komora FBiH i Tehnološki park Intera iz Mostara. Kroz niz aktivnosti projekt će doprinijeti jačanju kapaciteta turističkih operatera i brendiranju Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade.

Kako je saopćeno iz Intere, kroz prve aktivnosti projekta 20 mikro, malih i srednjih poduzeća koja pružaju usluge smještaja, ugostiteljstva, prevoza, turističkih obilazaka i rekreativnih aktivnosti, imat će priliku pohađati radionice na kojima će se upoznati s potrebama digitalnih nomada, ali i učiti o digitalnom marketingu, copywritingu, brandingu i prodaji.

U okviru projekta razvit će se i web platforma, kao središnja tačka na kojoj će digitalni nomadi pronaći sve informacije potrebne za njihov boravak, a preko nje će 20 turističkih operatera moći predstaviti svoje usluge.



(Pressmedia)