Vijesti

HRVATI SPREMAJU PLAN / Restrikcije struje kao za vrijeme rata?

“Plan redukcije električne energije je pripremljen i biće objavljen kad ga objavi Evropska komisija”, rekao je Dražen Jakšić, direktor hrvatskog Energetskog instituta Hrvoje Požar, komentarišući moguće scenarije za nadolazeću jesen.

Ističući kako trenutne cijene energije zbog sukoba u Ukrajini i velike suše nisu dugoročno održive i kako je moguće da one i duže ostanu na visokim nivoima, Jakšić nije odbacio mogućnost redukcija kakve su posljednje put zabilježene u ratnim vremenima u Dalmaciji.

“Redukcije se sprovode prema planu pripravnosti na rizike, koji je izrađen od strane operatora prenosnog i distribucionog sistema, trenutno je na odobrenju Evropske komisije i on će definisati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle. Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju”, rekao je Jakšić apelujući na građane da sada što više štede na potrošnji energenata dok ih još ima.

“Treba pozvati građane u što većem broju, ali i preduzetnike, na mjere štednje. Nikad nije bilo važnije štedjeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli da izbjegnemo redukcije, da bi akumulacije i skladišta gasa bila što punija.”

Iz hrvatskog Ministarstva privrede oglasili su se na temu snabdjevanja gasom.
“Republika Hrvatska treba, kao i sve druge države članice EU, do 31. oktobra 2022. da ažurira Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti snabdjevanja gasom RH te ga dostaviti Evropskoj komisiji. Takođe, potrebno je prikazati mehanizme saradnje sa susednim državama članicama u uslovima nedostatka gasa, a kao pomoć zaštićenim kupcima”.



(Pressmedia)