Vijesti

Hrvatska i zvanično primljena u evrozonu, od 1. januara evro mijenja kunu

BRISEL – Na sastanku Savjeta za ekonomske i finansijske poslove u Briselu donijeta je konačna odluka kojom će Hrvatska zvanično pristupiti evrozoni 1. januara 2023. godine.

FOTO: Pixaby

Na sastanku u Briselu prisustvuje ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić, koji je nedavno podnio ostavku za ovo mjesto, dok će svečanosti potpisivanja te odluke prisustvovati predsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, evropski povjerenik za privredu Paolo Gentiloni, predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde i češki ministar finansija Zbyněk Stanjura.

Kako prenosi hrvatski portal Večernji, donijeta je i uredba o kursu konverzije kune u euro.

Službeni kurs je 7,53450 kuna za 1 euro, u decimalu isti kakav je bio i u “čekaonici eura”, odnosno tokom učestvovanja Hrvatske u Evropskom kursnom mehanizmu

Ministar finansija Zdravko Marić nazvao je današnji dan istorijskim.

Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i historijski. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest“, poručio je Marić.   Agencije

Objava Hrvatska i zvanično primljena u evrozonu, od 1. januara evro mijenja kunu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.