Vijesti

Hrvatska: Sljedeće sedmice konačna odluka o ulasku u evrozonu

ZAGRE – Evropski Savjet za ekonomske i finansijske poslove /Ekofin/ iduće sedmice treba da usvoji posljednja tri pravna akta o pridruživanju Hrvatske evrozoni od 1. januara 2023. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Savjet će u utorak, 12. jula, usvojiti odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će spisku 19 članica evrozoni biti dodata Hrvatska kao 20. članica.

Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni kurs konverzije kune u evro, prenose hrvatski mediji.

U izvještajima Komisije i Evropske centralne banke, objavljenim 1. juna, potvrđeno je da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna kriterijuma i da je njeno zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU i Statutom Evropskog sistema centralnih banaka/Evropske centralne banke.

Odlukama Ekofina Hrvatska se pridružuje evrozoni, koja danas broj više od 340 miliona stanovnika i druga je najveća ekonomija na svijetu, na koju otpada 15 odsto svjetskog BDP-a.

Četiri mjeseca prije uvođenja evra, početkom septembra u Hrvatskoj će početi obavezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i evrima, što je jedna od ključnih mjera za zaštitu potrošača i sprečavanje “lova u mutnom” da se zamjena valuta koristi za neopravdana poskupljenja.

Obaveza dvojnog isticanja cijena trajaće cijelu sljedeću godinu.

U prve dvije sedmice od ulaska u evrozonu u Hrvatskoj će na snazi biti dvojni opticaj, moći se koristiti kune i evro. Nakon toga u bankama će se u prvih šest mjeseci moći bez naknade mijenjati kune za evre, a u sljedećih šest mjeseci uz nadoknadu.

Nakon 12 mjeseci od uvođenja evra gotov novac moći će se mijenjati samo kod Hrvatske narodne banke.

Novčanica se posuđuju od Evropske centralne banke dok će kovani novac biti proizveden u Hrvatskoj, budući da, suprotno od novčanica koje su jednake u svim zemljame, kovanice evra i centa na naličju prikazuju nacionalne simbole članica.

Na hrvatskim kovanicama podloga će biti šahovnica, a onda na kovanici od dva evra karta Hrvatske, kuna na jednom evru, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi dok će na pet, dva i jednom centu na glagoljici pisati HR.

Drugi strateški cilj Hrvatske o pristupanju dubljim integracijama unutar EU jeste ulazak u šengensku zonu o čemu će, vjerovatno, odluka biti donesena na jesen. Srna

Objava Hrvatska: Sljedeće sedmice konačna odluka o ulasku u evrozonu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -