Vijesti

Hrvatska: Sve manje pršuta, proizvodnja nikad neizvjesnija

ZAGREB – Proizvodnja pršuta u Hrvatskoj nikad nije bila neizvesnija jer se ne zna kolika će biti cijena sirovina i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti, piše Večernji list.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Za veliki broj proizvođača iduće nedjelje treba da počne nova sezona, kad se pršutane pune novim svežim svinjskim butevima koji se sole i ulaze u proces proizvodnje – u slučaju zaštićenih dalmatinskih pršuta proces traje najmanje 12, čak i 16 mjeseci dok izađu na tržište.

Međutim, neizvjesno je koliko će sirovina iduće nedjelje koštati na berzama, a pitanje je i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti, s obzirom na to da niko ne zna koliko će na kraju koštati.

Ante Madir, izvršni direktor klastera Hrvatski pršut kaže kako je kilogram svježeg svinjskog buta prošle godine u ovo vrijeme koštao 1,80 – 1,90 evra, a sada je oko 3,10 evra, što je oko 40 odsto više.

Igor Miljak, predsjednik uprave PPK u sastavu najvećeg hrvatskog proizvođača pršuta Grupacije Pivac, kaže da su cijene svinjskog buta prošle nedjelje na njemačkoj berzi, po kojoj se proizvođači uglavnom ravnaju, bile istorijski visoke.

Cijene većih proizvođača na policama, ako ih poredimo, u proteklom periodu rasle su najviše od 10 do 15 kuna po kilogramu što zbog pada kupovne moći građana nije zanemarivo, a kad se ukalkulišu i svi budući troškovi i inputi koji nam dolaze na naplatu, moglo bi doći do barem još tolikog poskupljenja, kaže Miljak.   Agencije

Objava Hrvatska: Sve manje pršuta, proizvodnja nikad neizvjesnija prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -