Vijesti

Hrvatska treba desetine hiljada sezonskih radnika: Evo kojih najviše nedostaje i kakve su plate

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Hrvati očekuju uspješnu predstojeću turističku sezonu s obzirom na to da ćemo se ove godine konačno vratiti ljetovanjima nakon dvije godine pandemijskog lockdowna. Međutim, ovakav razvoj situacije povećava i potrebe za sezonskim radnicima u turizmu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je u 2019. predpandemijskoj godini tražio 31.547 sezonskih radnika, u 2020. taj broj je bio samo 18.380 s obzirom na to da je riječ o izrazito lošoj godini za turizam, kakva se ne očekuje ove godine.

Najviše su do sada traženi konobari, sobarice, kuhari, čistačice, prodavači, kuhinjski radnici, pomoćni kuhari i drugo, a očekuje se da će se upravo takva potražnja i nastaviti.

Prosječne plate sezonskih radnika su manje od prosječnih plata u ostatku privrede i, prema informacijama portala MojPosao, kreću se od 4.427 kuna neto (otprilike 1.100 KM) za sobaricu do 6.306 kuna neto (otprilike 1.600 KM) za kuhara.

Plate sezonskih radnika u Hrvatskoj

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je problem postao nedostatak radnika, a razlog takve tektonske promjene na tržištu je sigurno i iseljavanje Hrvata. Kako piše Index.hr, prvi put u historiji Hrvatske poslodavci više trebaju radnike, nego što radnici trebaju njih.

“Nakon desetljeća stava poslodavaca ‘ako nećeš ti raditi za ovu plaću, ima ih deset na Zavodu koji hoće’, veću pregovaračku moć su dobili radnici. Sada su oni u poziciji da od poslodavaca mogu zahtijevati bolje radne uvjete”, piše Index.hr.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -