Vijesti

Hrvatska vlada ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines

ZAGREB – Akcionari Croatia Airlines-a treba na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala za 296 miliona kuna (39,4 miliona evra), a cijeli iznos bi trebalo da uplati država, najavio je hrvatski nacionalni avio-prevoznik.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

izvor: Agencije

U pozivu za vanrednu sjednicu, objavljenom na Zagrebačkoj berzi, navodi se da bi osnovni kapital bio povećan sa 627,9 miliona kuna (83,6 miliona evra) na 923,9 milona kuna (123 miliona evra), i to putem nove emisije običnih akcija na ime, nominalne vrijednosti od 10 kuna (1,33 evra) po akciji, izvjestila je agencija Hina.

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, Croatia Airlines će sprovesti emisiju koristeći klauzulu o izuzeću od objave prospekta.

Upis i uplata novih redovnih akcija obaviće se novčanim ulogom Republike Hrvatske u iznosu od 296 milona kuna, navodi se u pozivu.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, zakonsko pravo prvenstva postojećim akcionarima za upis akcija se u cjelosti uskraćuje, izuzev Republici Hrvatskoj, koja će kao ulagač učestvovati u izdanju akcija, navodi se u pozivu.

Hrvatska država posjeduje, inače, u Kroacija Erlajnsu 98,76 posto akcija.

Tanjug

Objava Hrvatska vlada ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -