Vijesti

Hyundai prekida sve poslove s Rimcem?

Hyundai Motor završava projekte s Rimac grupom, rekli su izvori, nakon što je hrvatski proizvođač automobila produbio svoje veze s Porscheom, piše Automotive News Europe.

Hyundai i sestrinska marka Kia zajedno su uložili 80 miliona eura u električni startup 2019. kako bi preuzeli 12 posto udjela u firmi.

Hoće li Hyundai prodati udio u Rimcu

Hyundai je naknadno najavio dva projekta: električni sportski automobil za Hyundaijev podbrend N performance i sportsko vozilo na gorive ćelije. Nejasno je hoće li korejska tvrtka prodati svoj udio u Rimcu.

Automotive News je poslao upit Hyundaiju, ali mu iz kompanije još nisu odgovorili, prenosi Index.hr.

Prema jednom izvoru, Hyundaijev odnos s Rimcem pogoršao se kad je firma sa sjedištem u Hrvatskoj postala tješnje povezana s Porscheom.

Istovremeno, Rimac grupa postala je većinski dioničar Bugattija s 55 posto, dok Porsche posjeduje preostalih 45 posto.

Hyundai će završiti projekt električnog sportskog automobila započet u saradnji s Rimcem, rekao je jedan od izvora. Očekivani datum lansiranja vozila je početak 2023. godine.

Zajednički rad na projektu gorivih ćelija, koji je prvi put viđen na konceptu Hyundai Vision FK prikazanom prošle godine, neće se nastaviti.

Šta kažu u Rimcu

– U toku su dva aktivna projekta visoke razine s Hyundaijem, jedan je završen i nekoliko budućih projekata o kojima se raspravlja – rekla je glasnogovornica Rimca u odgovoru na pitanja Automotive News Europe.

Iz firme nisu rekli je li projekt električnih sportskih automobila onaj koji je završen. Rimac je opovrgnuo da je povećani Porscheov utjecaj u firmi izazvao razdor s Hyundaijem.

– Hyundai je pružao podršku u transformaciji firme tokom posljednjih 12 mjeseci – uključujući izdvajanje Rimac Technology i udruživanje snaga s Bugattijem pod novom firmom Bugatti Rimac – rekla je glasnogovornica Rimca.



(Pressmedia)