Vijesti

IKEA ulaže dvije milijarde evra u širenje biznisa u SAD

SAN FRANCISKO – Vlasnik prodavnica IKEA Ingka Group uložiće dvije milijarde evra (2,9 milijardi dolara) na širenje svog poslovanja u SAD u naredne tri godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

To bi ujedno bila najveća investicija u jednoj zemlji, a dio je plana da švedski proizvođač pridobije američke kupce, dok tamošnji veliki trgovci zatvaraju prodavnice.

Švedska Ikea, koja je otvorila svoju prvu prodavnicu u SAD 1985. godine u blizini Filadelfije, nastoji da još više zauzme tržišni udio u SAD, u trenutku dok potrošači sa manje novca mogu da kupe pristupačnije proizvode, piše Reuters.

„U svim državama širom SAD vidimo prilike, ali bih rekao posebno na jugu, gdje vidimo veliku potražnju na koju do sada nismo bili u mogućnosti da odgovorimo“, rekao je Tolga Anku (Tolga Öncü), direktor Ikea maloprodaje u Ingka Group.

Ingka planira da otvori osam novih velikih Ikea prodavnica i devet manjih, kao i da unaprijedi postojeće markete u SAD, koje je Ikeino drugo najveće tržište po prodaji poslije Njemačke, saopštila je kompanija.

Nove prodavnice, uključujući devet manjih prodavnica u kojima kupci mogu dobiti savjete i naručiti namještaj za isporuku, su dodatak već planiranim otvaranjima Ikee u centru San Franciska i u Arlingtonu u Virdžiniji.

S obzirom na to da potrošači troše manje, veliki prodavci Walmart i online prodavac namještaja Wayfair ukidaju radna mjesta i zatvaraju prodavnice, stvarajući priliku da Ikea zakupi prostor i magacine po nižim cijenama.

Ekspanzija Ikee u SAD trebalo bi da donese 2.000 novih radnih mjesta, saopštila je grupa. Planirane nove prodavnice bi povećale broj Ikeinih lokacija u SAD za oko trećinu (trenutno ih ima 51). Ingka Grupa je imala prihod od 5,5 milijardi evra (osam milijardi dolara) u SAD u finansijskoj 2022. godini. Biznis.rs

Objava IKEA ulaže dvije milijarde evra u širenje biznisa u SAD prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -