Vijesti

Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata

LONDON – Cijene akcija na svjetskim berzama prošle sedmice su porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro centralne banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom na to da inflacijski pritisci pomalo popuštaju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,81 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto, a Nasdaq indeks 0,7 odsto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje objavi zapisnika sa posljednje sjednice američke centralne banke, koji je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi se uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata.

To je učvrstilo tezu da će Fed u decembru povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

A usporavanje tempa zaoštravanja monetarne politike moguće je jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti u SAD-u slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača privrede, usporava.

Ipak, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će visine Fed povećavati cijenu novca – na 4,75 ili čak pet odsto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do četiri odsto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

Od kretanja inflacije zavisiće i potezi ostalih najvećih centralnih banaka u svijetu.

Tako je, na primjer južnokorejska centralna banka prošle sedmicepovećala kamate za 0,25 postotnih bodova, manje nego prijašnjih mjeseci, dok su monetarne vlasti Novog Zelanda povećale cijenu novca za rekordnih 0,75 postotnih bodova.

Razloge za zabrinutost ulagače predstavlja, pak, daljnji rast broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast druge po veličini svjetske ekonomije.

I na evropskim berzama cijene akcija su porasle, šestu sedmicu zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 odsto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85 odsto, a pariški CAC jedan odsto.

Na Tokijskoj je berzi, Nikkei indeks je ojačao 1,4 odsto. SEEbiz

Objava Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -