Vijesti

INFLACIJA NA NEZAVIDNOM NIVOU U BiH život bez kredita nije moguć: Građani dužni oko 11 milijardi KM

Da li moguć život bez kredita? Podaci neumoljivo pokazuju kako u Bosni i Hercegovini nije.

Povećava se broj zahjteva za kreditima u drugom tromjesečju. Potrošački krediti postaju sve dominantiji. Zaduženost bh. građana je između 10 i 11 milijardi maraka.

Inflacija. Plata suštinski postaje sve manja. Krediti postaju potreba. To pokazuju i podaci Centralne banke BiH. Potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto je izraženija nego za stambenim kreditima. Procjena banaka je da će se takva situacija održati do kraja godine.

„Inflacija je natjerala da raspoloživ dohodak nije dovoljan i dostatan za neku širu ili komotniju potrošnju, tako da se ta potrošnja preusmjerila u puko preživljavanje“, kaže Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Malo ko će pred kamerom priznati da to zaista radi. U razgovoru sa građanima saznali smo da ipak izbjegavaju kredite. To je uvijek posljednja opcija. Trude se da pametno ulože posuđen novac.

Nekretninama ne opada vrijednost. Ulaganje u nekretnine predlažu i ekonomisti. Ipak, prognoze o kretanju cijena nekretnina ne mogu se donositi.

„Da se gleda samo tržište Bosne i Hercegovine građani bi mogli očekivati pad. Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su uticali i naši građani koji ne žive u Bosni i Hercegovini“, smatra Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

“Ulaganje u sve potrošačke stvari, od automobila i tako dalje, ne prave novu vrijednost. Nekretnine su uvijek dobar način da sami sebe dovodite u poziciju za prisilnu štednju”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Ipak, više je onih koji ne mogu da štede ni iz želje a kamoli prisile. Život postaje sve skuplji. Prosječna porodica u Bosni i Hercegovini usmjerena je na ispunjavanje osnovnih životnih potreba, piše BHRT.

BONUS VIDEO:

 

Objava INFLACIJA NA NEZAVIDNOM NIVOU U BiH život bez kredita nije moguć: Građani dužni oko 11 milijardi KM prenesena sa portala Aloonline.ba.