Vijesti

Inflacija u Danskoj oborila rekord star 40 godina

KOPENHAGEN – Stopa inflacije u Danskoj dostigla je najviši nivo u posljednje četiri decenije, nakon što su cijene hrane i energije skočile, a takvo stanje prijeti da zaustavi ekonomski rast u ovoj nordijskoj zemlji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Indeks potrošačkih cijena je u augustu skočio za 8,9 posto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od početka 1983. godine, saopštio je u ponedeljak danski statistički zavod iz Kopenhagena. U julu je iznosio 8,7 posto.

“Inflacija je Ahilova peta i u danskoj i u evropskoj ekonomiji”, rekao je u bilješci Mathias Dollerup Sproegel, viši ekonomista u Sydbank.

Trenutne cijene znače da će prosječna danska porodica morati potrošiti dodatnih 40.000 kruna (5.400 dolara) godišnje na robu široke potrošnje, u poređenju s 2021. godinom, rekao je on.

Prije dvije sedmice, danska vlada smanjila je prognozu ekonomskog rasta za ovu i sljedeću godinu, jer rastuća inflacija narušava potrošačku moć i šteti tržištu rada. Stopa inflacije će vjerovatno skočiti na 7,3 posto u prosjeku ove godine, a zatim će usporiti na 3,3 posto u 2023. godini, navodi ministarstvo finansija.

Bazna stopa inflacije, koja isključuje efekte energije, porasla je na šest posto u augustu sa 5,5 posto prethodnog mjeseca.

“Inflacija izaziva krhku situaciju i lako možemo vidjeti daljnje povećanje”, rekao je u bilješci Jeppe Juul Borre, glavni ekonomista Arbejdernes Landsbank.

Vlada je u svom prijedlogu budžeta za sljedeću godinu izdvojila dvije milijarde kruna za pomoć kako bi se suprotstavila efektima ubrzane inflacije. Već je ove godine dodijelila 2,4 milijarde kruna pomoći Dancima s niskim primanjima pogođenim većim troškovima grijanja i ograničila je povećanje stanarine.

Bloomberg Adria

Objava Inflacija u Danskoj oborila rekord star 40 godina prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -