Vijesti

Inflacija u eurozoni dosegla historijski rekordnih 7,5 posto

Ruska invazija Ukrajine gurnula je eurozonu u novu ekonomsku realnost gdje inflacija više nije privremeni problem nego ozbiljno prijeti da ugrozi postpandemijski oporavak.

U martu je inflacija dosegla nivo od 7,5 posto na godišnjem nivou što je historijski rekord za eurozonu.

Ove cifre predstavljaju značajan rast ako se uzme u obzir da je prošle godine inflacija iznosila 1,3 posto, a da je za ovu godinu Evropska centralna banka postavila cilj od dva posto.

Martovski podaci su prvi podaci Eurostata koji u obzir uzimaju rat u Ukrajini, koji je sada ušao u drugi mjesec i još uvijek na vidiku nema nikakvog rješenja.

Godišnja inflacija, stopa po kojoj se cijena roba i usluga mijenjaju tokom vremena, stalno raste od kasnog ljeta prošle godine. Nesklad između ponude i potražnje doveo je do rasta cijene plina.

U martu je energetski sektor doživio ogroman porast od 44,7 posto što je dovelo do rasta ostalih cijena u eurozoni. Cijena hrane, alkohola i duhana je porasla za pet posto, dok je godinu ranije rast iznosio 1,1 posto.

U eurozoni najveća inflacija je zabilježena u Litvaniji 15,6 posto, Estoniji 14,8 posto, Nizozemskoj 11,9 posto i Latviji 11,2 posto.

Inflacija nije problem samo za zemlje eurozone u Sjedinjenim Američkim Državama u februaru je iznosila 7,9 posto, Velikoj Britaniji 6,2 posto, a u Kanadi 5,7 posto.



(Pressmedia)