Vijesti

Inflacija u Hrvatskoj ubrzava, najveći problem hrana

S obzirom na to da je godišnja inflacija u decembru iznosila 13,1 posto, a u novembru 13,5 posto, to bi značilo njeno ponovno ubrzanje, suprotno očekivanjima Hrvatske narodne banke (HNB) na osnovu kojih se procenjuje da će tokom prve dvije sedmice januara, uprkos svemu, nastaviti usporavanje, drugi mjesec zaredom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

– Tokom prvog ovogodišnjeg kvartala očekujemo zadržavanje inflacije na dvocifrenim stopama, s tendencijom laganog usporavanja nakon toga, na šta već upućuje usporavanje rasta proizvođačkih cijena“, rekla je Zrinka Živković Matijević, direktorka ekonomskih istraživanja u RBA, prilikom prezentacije kvartalnih prognoza „Monetarno stezanje i fiskalno popuštanje“ – piše zagrebački Jutarnji list.

U ovoj godini očekuje prosječnu stopu inflacije od 7,5 posto, a povratak na nivo od dva posto ne smatra izglednim prije 2025.

Kada je riječ o kategorijama koje najviše doprinose rastu inflacije, poređenje s drugim zemljama srednje i istočne Evrope pokazuje da se Hrvatska ne razlikuje bitno, uglavnom predvode hrana i energija.

Međutim, iz mjeseca u mjesec smanjivao se doprinos rasta energije, a rastao doprinos hrane, koja čini i najznačajniji dio potrošačke korpe, rekla je Živković Matijević.

Za 38 posto prošlogodišnjeg rasta inflacije u Hrvatskoj zaslužna je hrana, piše list.

BONUS VIDEO:

Objava Inflacija u Hrvatskoj ubrzava, najveći problem hrana prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -