Vijesti

Inflacija u Turskoj veća od 80 odsto

ISTANBUL – Državni Turski statistički institut (TÜİK) saopštio je kako je godišnja stopa inflacije od 80,21 posto u augustu, najviša od 1998. godine, dok je nezavisna grupa za inflaciju ENAG objavila cifru od 181,37 posto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Godišnja inflacija u Turskoj popela se u augustu na novu 24-godišnju najvišu razinu od 80,21 posto, malo ispod očekivanja prema službenim podacima. Centralna banka je neočekivano smanjila kamatu i tako još jednom išla protiv ustaljene ekonomske logike.

Prema nezvaničnim podacima ENAG Inflation Research Group, nezavisne institucije osnovane 2020. godine za praćenje inflacije u zemlji, godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u Turskoj iznosila je 176,01 posto u julu, daleko više od službenih podataka.

Inflacija je počela jače rasti od prošle jeseni, kada je lira pala nakon što je centralna banka postupno smanjila svoju referentnu stopu za 500 baznih bodova na 14 posto u neortodoksnom ciklusu popuštanja koji je tražio predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Uprkos očekivanjima da se ne očekuje pad inflacije u sljedećih nekoliko mjeseci, banka je prošlog mjeseca snizila ključnu stopu za dodatnih 100 baznih bodova na 13 posto, navodeći kao razlog naznake ekonomskog usporavanja.

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene porasle su 1,46 posto, objavio je Turski statistički institut (TÜİK), u poređenju sa prognozom Reutersovog istraživanja od 2 posto.

Ovi podaci ukazuju na najveću inflaciju 1998. godine, kada je godišnja inflacija iznosila 81,4 posto.     Agencije

Objava Inflacija u Turskoj veća od 80 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -