Vijesti

INVESTICIJA TEŠKA POLA MILIJARDE KM Gradnja vjetroparkova u Glamoču i Bosanskom Grahovu

Poslovnica njemačkog giganta gradiće vjetroparkove u Glamoču i Bosanskom Grahovu, a vrijednost investicije, od koje lokalno stanovništvo očekuje procvat privrede, je oko pola milijarde maraka.

Dodijeljena je i koncesija za izgradnju vjetroparka “Marino Brdo”, smještenog na području Bosanskog Grahova, ukupne instalirane snage od 126 megavata, za koju je određena jednokratna naknada u iznosu 56.330 KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Godišnja koncesiona naknada obračunavaće se u iznosu od 1,75 odsto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Ugovori su sklopljeni na period od trideset godina u svrhu korišćenja vjetra za proizvodnju električne energije.

Izvršni direktor regionalne poslovnice “njpd Adria” Zoran Obradović rekao je za “Glas Srpske” da je procijenjeno ulaganje u vjetroelektrane “Čadilj” i “Marino Brdo” oko pola milijarde maraka.

– Krajnji iznos zavisiće od konačno odobrenog instaliranog kapaciteta i uslova, odnosno cijena na tržištu u vrijeme realizacije – rekao je Obradović, dodavši da će ove investicije sigurno doprinijeti i privrednom razvoju Glamoča i Bosanskog Grahova, piše Glas Srpske.

Obradović je istakao da su spremni da počnu realizaciju projekta čim obezbijede sve potrebne dozvole i saglasnosti.

– Vjerujemo da ćemo od svih nivoa uprave imati podršku i u što skorijem roku, u skladu sa propisima, početi izgradnju – dodao je Obradović.

Čelnici lokalnih zajednica u kojima će energija vjetra biti iskorišćena za dobijanje električne energije nadaju se procvatu privrede i punijoj lokalnoj kasi.

– Biće ovo svojevrsna finansijska injekcija za našu opštinu. Obnovljivi izvori energije su budućnost, a ovo je jedan od važnijih projekata u našoj opštini – rekao je načelnik Glamoča Nebojša Radivojša.

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran rekao je za “Glas Srpske” da ovih dana očekuju posjetu investitora.

– Imaćemo naknadu za koncesiju, a očekujemo i angažovanje domaćih preduzeća na izgradnji, kasnije i na održavanju vjetroparkova. Riječ je o veoma ozbiljnom investitoru i zadovoljni smo što je izabrao baš naše opštine za ulaganje – rekao je Đuran.

Investitor

Osnivač kompanije “Vjetroelektrane dah planine” je njemačka firma “wpd Europe GmBH” koja je prošle godine najavila izgradnju četiri vjetroparka na području Livanjskog kantona. Osim dva, za koja je koncesija odobrena, najavljena je i izgradnja dva vjetroparka na području Livna. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije. Ovaj globalni gigant ima vjetroelektrane u 30 zemalja širom svijeta.

BONUS VIDEO:

Objava INVESTICIJA TEŠKA POLA MILIJARDE KM Gradnja vjetroparkova u Glamoču i Bosanskom Grahovu prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -