Vijesti

IRB ne može da naplati 10 miliona KM od firmi Đoke Davidovića

BANJALUKA – Nakon što je pokrenula izvršni postupak protiv „Ekvatora“ zbog milionskog duga, Investiciono – razvojna banka (IRB) prinudnim putem pokušava da naplati još jedan kredit koji je odobrila drugoj firmi Đorđa Davidovića, saznaje CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Printskrin/TV K3

Naime, IRB je s ciljem naplate duga Okružnom privrednom sudu u Banjaluci podnijela prijedlog za protest mjenice.

Riječ je o kreditu od 2,88 miliona KM koji je preduzeću „Fabrika vode“, u vlasništvu „Ekvatora“, IRB odobrila još 2014. godine i to bez finansijskog posrednika.

Kredit je odobren na 120 mjeseci, a IRB putem mjenice sada pokušava da naplati ukupno 3,3 miliona KM.

„Fond za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja IRB RS, podnio je sudu prijedlog za protest mjenice protiv protivpredlagača „Fabrika vode“, a po osnovu ugovora o zajmu za prerađivačku industriju“, kazali su u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za CAPITAL.

Istakli su da je „Fabrika vode“ uz ugovor o kreditu potpisala i blanko mjenicu radi obezbjeđenja kredita te da je ona dospjela na isplatu u iznosu od 3,3 miliona KM.

„Kako taj iznos nije plaćen, zatraženo je od ovog suda da protestuje navedenu mjenicu. Povodom prijedloga IRB-a za protest mjenice, sud je za danas zakazao ročište na koje nije pristupio uredno obaviješteni protivpredlagač, pa će sud o prijedlogu predlagača odlučiti u zakonskom roku“, dodali su u sudu.

Podsjećamo, osim ovog IRB prinudno od Đorđa Davidovića pokušava da naplati i skoro sedam miliona KM po osnovu odobrenog kredita njegovom preduzeću „Ekvator“.

I u ovom predmetu IRB je takođe podnijela prijedlog za protest mjenice, a kako su nam potvrdili s ciljem naplate milionskog duga protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića pokrenuli su izvršni postupak, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora.

Davidović je tada za CAPITAL rekao da će izmiriti dugovanja prema IRB-u.

CAPITAL: M. Ljubojević

Objava IRB ne može da naplati 10 miliona KM od firmi Đoke Davidovića prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -