Vijesti

IRB traži od „Alumine“ da joj vrati 6,2 miliona KM

– IRB i „Alumina“ se godinama spore oko kredita „Energolinije“
– Sudovi prvo presudili u korist „Alumine“, a zatim u korist IRB-a
– Stevanović najavljuje kompromis sa IRB-om

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske zatražila je od „Alumine“ da joj vrati 6,2 miliona KM koje je na osnovu sudskih presuda uplatila toj zvorničkoj kompaniji, saznaje CAPITAL.

Foto: Capital

Riječ je o kreditu koji je „Alumina“ kao žirant „Energolinije“ otplaćivala IRB-u, a koji je IRB nakon sudskih presuda u korist „Alumine“ morala da vrati.

Međutim, sada je došlo do obrta i kompletan postupak je vraćen na početak.

Naime, Viši privredni sud u Banjaluci je ukinuo presudu kojom je “Alumina” oslobođena obaveze da IRB-u kao jemac vraća milionski kredit “Energolinije” i postupak vratio prvostepenom sudu na novo suđenje.

Nakon toga uslijedio je zahtjev IRB-a za vraćanje novca.

Stevanović: Pokušaćemo da dođemo do rješenja mimo suda

Predsjednik uprave „Alumine“ Zoran Stevanović potvrdio je danas za CAPITAL da su 10. aprila dobili dopis kojim IRB traži da im vrate novac.

„IRB nam je uputila zahtjev za vraćanje novca uplaćenog po osnovu ukinute presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini. Taj dopis i posljednja presuda nas ne obavezuju, ali pokušaćemo da dođemo do kompromisnog rješenja sa IRB-om“, rekao je Stevanović.

Pojašnjavajući kakvo bi to rješenje moglo biti, Stevanović je rekao da je „Alumina“ pod određenim uslovima spremna da vrati sporni kredit i da će pokušati da dogovore vansudsko poravnanje.

„Ne treba IRB da ostane bez tog novca, niti „Alumina“ treba da se optereti nekom velikom ratom niti obavezom da vrati čitav iznos brzo. Mislim da ćemo do kraja mjeseca naći kompromisno rješenje. Mi smo pod određenim uslovima spremni da vraćamo kredit i da se dalje ne sudimo, ali smo spremni i da se sudimo ako ne naiđemo na razumjevanje. Činjenica je da je „Alumina“ tu sudužnik i da se od toga pobjeći ne može“, rekao je Stevanović.

Podsjećamo, IRB je „Energoliniji“  odobrila kredit od 19,4 miliona KM za koji je žirant bila „Alumina“. Obje firme, kao i čitava Birač grupacija, bile su u vlasništvu Litvanaca.

Nakon što je „Energolinija“ kredit nenamjenski potrošila, IRB je počela da tereti žiranta odnosno „Aluminu“.

„Energolinija“ je zatim otišla u stečaj, a „Alumina“ je tužila i IRB i „Energoliniju“ smatrajući da ne treba da vraća taj kredit.

Nakon što su Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci presudili u njenu korist, IRB je „Alumini“ vratila 6,2 miliona KM koje je do tada naplatila.

Spor je, ipak, nastavljen pred Vrhovim sudom kojem je IRB uložila reviziju.

Taj sud je krajem prošle godine poništio presudu Višeg privrednog suda i vratio mu je na ponovno odlučivanje.

Viši privredni sud: Prvostepena presuda nejasna

Novom presudom Viši privredni sud u Banjaluci je poništio prvostepenu presudu i naredio novo suđenje.

„Žalbe tuženog Fond za razvoj i zapošljavanje RS se usvajaju, presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini i dopunska presuda se ukidaju i predmet se vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje“, navodi se u presudi.

Inače, Okružni privredni sud u Bijeljini ranije je donio i rješenje kojim je zabranio IRB-u da od „Alumine“ naplaćuje sporni kredit sve dok ne bude okončan spor po tužbi koju je „Alumina“ podnijela.

U obrazloženju presude, između ostalog, piše da se u žalbi osnovano navodi da je potpuno izostalo obrazloženje prvostepenog suda o razlozima usvajanja tužbenog zahtjeva u dijelu koji se odnosi na ništavost jemstva i bjanko mjenica kao i na ništavost ugovora o zasnivanju hipoteke i zahtjeva da se obaveže IRB da „Alumini“ vrati 6,19 miliona KM, koji je plaćen na ime jemstva.

„Zbog toga je takva prvostepena odluka nejasna pa se žalbom osnovano ukazuje da je obrazloženje pobijane presude nerazumljivo, zbog čega se ona po izjavljenoj žalbi ne može ispitati“, navodi se u obrazloženju presude.

Kako se prvostepena presuda ne može ispitati, dodaje se, ovaj sud je uvažio žalbu i ukinuo pobijanu presudu, te se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

„U ponovnom postupku prvostepeni sud će, imajući u vidu razloge navedene u ovom rješenju, donijeti na zakonu zasnovanu odluku, za koju će dati jasne u logične razloge“, zaključuje se u obrazloženju presude Višeg privrednog suda Banjaluka.

Spor između „Alumine“ i IRB-a traje još od 2017. godine kada je zvornička kompanija podnijela tužbu protiv IRB-a i „Energolinije“ kojom je tražila poništenje ugovora o kreditu od 19,4 miliona KM i jemstvu, te vraćanje milionskog iznosa koji je kao žirant platila IRB-u.

Osim milionskog iznosa oko kojeg se „Alumina“ i IRB bore, ovaj spor bi mogao imati uticaj i na suđenje bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću kojem se sudi za zloupotrebu službenog položaja upravo zbog kredita koji je IRB odobrila „Energoliniji“.

CAPITAL: Marina Ljubojević

Objava IRB traži od „Alumine“ da joj vrati 6,2 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.