Vijesti

ISLAND PROGLAŠEN RODNO NAJRAVNOPRAVNIJOM ZEMLJOM, BIH NA 116. MJESTU U KATEGORIJI EKONOMSKO UČEŠĆE

[ad_1]

Island je još jednom proglašen rodno najravnopravnijom zemljom, prema Globalnom izvještaju o rodnom jazu za 2022 Svjetskog ekonomskog foruma, dok se Bosna i Hercegovina u ovom izvještaju u kategoriji ekonomsko učešće nalazi na 116. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji obrazovanja Bosna i Hercegovina se nalazi na 100. mjestu dok je u segmentu zdravstva malo bolja situacija i Bosna i Hercegovina se našla na 53. mjestu, a u kada je u pitanju političko osnaživanje nalazi se na 44. mjestu.

Island je smanjiio više od 90 posto svog rodnog jaza i na vrhu je liste 12. godinu zaredom, od ukupno 146 ekonomije u Globalnom indeksu rodnog jaza za 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje koje se nalaze u blizini Islanda Finska, Norveška i Švedska dominiraju među prvih pet, dok su samo četiri zemlje u prvih 10 izvan Evrope: Novi Zeland (4.), Ruanda (6.), Nikaragva (7.) i Namibija (8.).

Prvih pet ostalo je nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu, ali su Litvanija i Švicarska ispale iz prvih 10, a njihova su mjesta zauzele Nikaragva i Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2006. godine Globalni izvještaj jaza između spolova mjeri napredak svijeta prema rodnoj ravnopravnosti kroz četiri ključne kategorije: ekonomsko učestvovanje i mogućnosti, obrazovna postignuća, zdravlje i političko osnaživanje.

Na globalnom nivou, samo 68,1 posto rodnog jaza je zatvoreno, što znači da će trebati još 132 godine da se postigne rodni paritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je blagi napredak u odnosu na prošlu godinu, ali tri desetljeća duže od situacije u 2020., prije utjecaja COVID-19 na rodnu ravnopravnost.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba