Vijesti

Isplata jednokratne pomoći od 100 KM za 180.000 nosilaca boračkih prava

Vidovićeva je rekla da će isplate biti vršene na osnovu spiskova koje će Ministarstvu finansija dostaviti Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ona je dodala da će isplatom biti obuhvaćena lica kojima je rješenjem nadležnog organa utvrđen status borca, ratnog vojnog invalida, člana porodice poginulog borca, to jest za korisnike porodične invalidnine.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, oko 180.000 lica koja su nosioci boračkih prava nisu nosioci prava na penziju – rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da će prvo biti izvršena isplata boračkim kategorijama, a zatim penzionerima, te da će 100 KM biti moguće dobiti po samo jednom osnovu.

– Sredstva u iznosu 40 miliona KM su obezbijeđena u Rebalansu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu kao dio mjera koje imaju za cilj ublažavanje negativnih posljedica inflacije, a njima je, osim korisnika po osnovu boračkih prava, obuhvaćena i isplata jednokratne novčane pomoći korisnicima penzija kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske –  rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da Ministarstvo finansija Republike Srpske od sljedeće sedmice počinje sa isplatom jednokratne novčane pomoći boračkim kategorijama Srpske u pojedinačnom iznosu od 100 KM na osnovu odluke Vlade.

Osvrćući se na isplatu jednokratne pomoći mladima, Vidovićeva je rekla da je Ministarstvo finansija, u skladu sa odlukom Vlade, ukupno isplatilo 7.460.500 KM na bankovne račune mladih koji su se registrovali putem aplikacije i koji su prošli provjeru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Do sada se za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM prijavilo 110.707 zainteresovanih u Republici Srpskoj i Brčkom – rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da su ove odluke o isplati jednokratne pomoći samo dio mjera koje je Vlada Republike Srpske planirala i koje se realizuju radi poboljšanja ukupnog standarda u Republici Srpskoj.

BONUS VIDEO:

Objava Isplata jednokratne pomoći od 100 KM za 180.000 nosilaca boračkih prava prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -