Vijesti

Isticanje dvojnih cijena u Hrvatskoj počeće ovog ljeta

ZAGREB – Konačna odluka Vijeća Evropske unije o pristupanju Hrvatske evrozoni očekuje se u junu, a Hrvatska bi kunu trebala zamijeniti evrom na početku iduće godine. Trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama, a već ovoga ljeta cijene bi se trebale isticati i u kunama i u evrima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Bude li sve išlo prema planu, piše HRT, prvog jula i na policama i pri online kupovini cijene će biti istaknute u kunama i evrima.

Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma kaže da će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u evrima, a od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima evro, a kao sekundarnu kuna.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja evra i trajaće još godinu dana nakon što evro postane službena valuta.

“Jedan od izazova označavanja cijena u evrima i kunama biće za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u evrima i u kunama”, izvijestila je Silvana Skočajić.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena. Kažu da ni u jednom slučaju od danas pa do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u evro.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

“Pa nešto će biti komplikovanije jer će postojati dvije blagajne u evrima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar evra puno pojednostavniti transparetnost prema stanim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji”, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

I ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

“Da će moći vidjeti da je ta cijena bila evro i deset u šestom mjesecu, evro i deset u desetom mjesecu i evro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekave strašne eksplozije. Sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla bogu iza nogu”, govori Vedran Jakominić, predsjednik Udruženja ugostitelja Kvarnera i Istre.

Zbog toga će, kažu, cijene već sada rasti dok ih trošak zamjene dvije valuta toliko ne zabrinjava. S druge pak strane veliki sistemi maloprodaje imaće velike troškove.

“Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u evrima, sigurno više od milion evra”, kaže Kramarić iz Uprave Konzuma.

Inače Ministarstvo gospodarstva Hrvatske u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune evurom koje će biti dostavljene svim privrednicima. Klix

Objava Isticanje dvojnih cijena u Hrvatskoj počeće ovog ljeta prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -