Vijesti

Italijani čipovima čuvaju svoj parmezan

RIM – Udruženje koja nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana Parmiđano Ređiano Konzorcium, pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Njihovo rješenje je da u njega dodaju mikročipove. Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u naljepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, prenosi Gardijan.

Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i pravi ih američka kompanija “P-Chip Corporation”.

Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg vijeka, dobio je status zaštićene oznake porijekla (PDO) u EU 1996 i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na sjeveru Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.

Pored toga, kolutovi sira, koji su u prosjeku teški 40 kilograma, moraju da sazrijevaju najmanje 12 mjeseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dvije godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.

Status PDO daje se namirnicama “proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umijeća”, a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.

S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cijenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dvije milijarde dolara (1,6 miliona funti).

Objava Italijani čipovima čuvaju svoj parmezan prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -