Vijesti

Izbjegnuta finansijska katastrofa

Nakon višednevnih pregovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i predstavnika republikanske većine u Kongresu postignut je načelni dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju u 2024. godini ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane, potvrdio je neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne smije biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnosi na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD Džozef Bajden pozdravio je načelni dogovor i ocijenio da je učinjen „važan korak napred“ i kompromisno rješenje koje ipak ne odstupa od ključnih prioriteta demokrata.

„Sporazum predstavlja kompromis, što znači da niko nije dobio sve što želi. To je odgovornost upravljanja (državom)“, rekao je Bajden.

Prema njegovim riječima, sporazum je dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprinijeti gašenju miliona radnih mjesta.

„Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što prije potvrde sporazum“, istakao je Bajden.

Dogovor je postignut nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija.

BONUS VIDEO:

 

Objava Izbjegnuta finansijska katastrofa prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -