Vijesti

Izmjena Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donijelo  Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prethodno je informirano o Informaciji u vezi sa početkom primjene novog carinskog zakonodavstva, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izmjenama se pomjera rok za primjenu Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini sa 1. jula na 1. august 2021. godine.

Na taj način otvoren je prostor za donošenje novog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, što je preduslov da u potpunosti zaživi nova carinska regulativa i osigura se istovremena primjena tog i Zakona o carinskoj politici u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine 16. juna 2021. godine i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Na sjednici je usvojena Informacija Ministarstva finansija i trezora u vezi sa članstvom i zastupanjem Bosne i Hercegovine u Inkluzivnom okviru za BEPS (Base Erosion and Profit Shifting – erozija porezne osnovice i premještanje dobiti) i Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -