Vijesti

Izvoz drvnog sektora BiH za prva četiri mjeseca 608 miliona KM

SARAJEVO – U 2021. godini izvoz bosanskohercegovačkog drvnog sektora iznosio je 1,7 milijardi KM ili 30,2 posto više nego 2020. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Trend rasta izvoza nastavljen je i u prva četiri mjeseca 2022. kada je ostvaren izvoz od 608,05 miliona KM ili 22,3 posto više nego u istom periodu 2021. godine.
U prva četiri mjeseca 2022. posebno je porastao izvoz šumskih sortimenata i rezane građe, rečeno je na četvrtoj sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva

Uvoz svih grupa proizvoda takođe je veći 2021. kao i za četiri mjeseca 2022. i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe.

Najznačajnija izvozna tržišta su: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska. Najviše se uvozilo iz: Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije. Pokrivenost uvoza izvozom u 2021. je bila 345,9 posto, a za prva četiri mjeseca 2022. 304,1 posto.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, ima kvalitetan finalni proizvod koji se izvozi, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plaće su jako visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage“, kazali su iz Asocijacije.

Problem predstavlja i kontinuirani rast cijena repromaterijala, a sirovina se izvozi, tako da su primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz.

Zabrinuti smo kakvo će stanje biti u drugom polugodištu ove godine, zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala i neizvjesnoj potražnji za proizvodima na tržištu EU, a posebno Njemačke. Apelujemo na entitetske vlade da smanje doprinose na plate“, kako bi iz tih sredstava povećali primanja uposlenim i na taj način ih zadržali da ostanu u Bosni i Hercegovini, poručili su predstavnici kompanija iz ovog sektora.   Indikator.ba

Objava Izvoz drvnog sektora BiH za prva četiri mjeseca 608 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -