Vijesti

Jacek Olczak, novi generalni direktor Philip Morris Interational

Na godišnjoj Skupštini akcionara održanoj 5. maja 2021. godine za novog generalnog direktora kompanije Philip Morris International Inc. (PMI) (NYSE: PM) imenovan je Jacek Olczak, dosadašnji generalni direktor operacija (Chief Operating Officer) kompanije.

Tom prilikom Olczak je također izabran za člana Borda kompanije. Dosadašnji generalni direktor, André Calantzopoulos, koji je na toj poziciji bio od 2013. godine, izabran je za predsjednika Borda kompanije.

Olczak se prilikom preuzimanja funkcije obavezao na ubrzani prelazak na proizvode bez duhanskog dima kompanije PMI, koji je započet 2016. godine. Kompanija je fokusirana na razvoj, naučno potvrđivanje i odgovornu prodaju proizvoda bez duhanskog dima koji su manje štetni od pušenja, u cilju što brže zamjene cigareta boljim alternativama.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da predvodim PMI na putu ubrzane transformacije u kompaniju koja nudi proizvode bez duhanskog dima. PMI je lider u naučnim inovacijama i naša ambicija je da do 2025. godine više od polovine neto prihoda bude ostvareno od proizvoda bez duhanskog dima. Naša budućnost na duge staze se zasniva na asortimanu koji konstantno proširujemo. Oslonit ćemo se na svoja naučna istraživanja i ekspertizu i primijeniti svoje kolektivne veštine i maštu da bismo nastavili s inovacijama van postojećeg asortimana i istražili nove oblasti razvoja poslovanja”, izjavio je Olczak.