Vijesti

Japan i Saudijska Arabija za stabilno međunarodno tržište nafte

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministri vanjskih poslova Japana i Saudijske Arabije dogovorili su se u utorak da će dvije zemlje zajedno raditi na stabilizaciji globalnog tržišta nafte dok su cijene nafte naglo skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tokom njihovog sastanka u Tokiju, japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi također je zatražio od svog kolege iz Saudijske Arabije, princa Faisala bin Farhana Al-Sauda, saradnju u dodatnom povećanju proizvodnje nafte od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, poznatih kao OPEC Plus, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Japana, prenosi japanska novinska agencija KYODO.

Razgovori su uslijedili nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Saudijsku Arabiju, članicu OPEC-a i jednog od najvećih svjetskih proizvođača sirove nafte, te se u petak sastao s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Biden je izrazio nadu da će Rijad poduzeti mjere kako bi osigurao dostupnost odgovarajućih zaliha nafte, ali nije uspio postići nikakve dogovore.

Krajem juna OPEC Plus odlučio je zadržati svoj plan povećanja proizvodnje sirove nafte članica za august unatoč pritisku iz Washingtona da dodatno poveća opskrbu.

Otkako je Rusija pokrenula vojne napade na Ukrajinu krajem februara, zapadne zemlje, predvođene Grupom sedam najvećih razvijenih zemalja, oštro su osudile Moskvu i nametnule joj ekonomske sankcije, uključujući zabranu ili postepeno ukidanje uvoza nafte iz Rusije.

Zabrinutost za opskrbu sirovom naftom dodatno je potaknula njene cijene, koje su već porasle zahvaljujući velikoj potražnji koja je rezultat globalnog ekonomskog oporavka od pandemije koronavirusa.

Na sastanku su Hayashi i Faisal također potvrdili da će nastaviti blisku saradnju u cilju mira i stabilnosti Bliskog istoka, saopćilo je japansko ministarstvo.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -