Vijesti

„JAT tehnika“ pretvorila „boing 767“ iz putničkog u teretni avion

Grupacija za održavanje vazduhoplova „Avia prajm“, koju čine tri kompanije uključujući i srpsku „JAT tehniku“ završila je prvu u Evropi konverziju aviona „boing 767-300“ iz putničkog u teretni.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa realizovana je u proizvodnim pogonima „JAT tehnike“ u Beogradu, u saradnji sa izraelskom avio-industrijom, u hangaru broj 2 koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom dijelu svijeta, sopštila je Grupacija „Avia prajm“.

Prvi konvertovani avion poletio je danas u 16.00 časova po lokalnom vremenu sa beogradskog aerodroma u pravcu malteške prestonice Valete, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta „Čelendž grupi“, prenosi RTS.

U saopštenju se napominje da je „Čelendž grupa“ globalni lider u teretnom avio-saobraćaju, koji prema riječima izvršnog direktora Josija Šoukrouna planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion „boing 777“.

„Uzbuđeni smo jer je smela vizija koja je nastala pre šest godina danas postala stvarnost, uz napomenu da smo se dugo spremali za ovo, prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i znanje koji su prvi put primenjeni u Beogradu“, rekao je glavni izvršni direktor „Avia prajma“ i „JAT tehnike“ Pjotr Kačor.

Avion kome je ova modifikacija udahnula novi život prvi je u nizu širokotrupnih letjelica koje će se ubuduće konvertovati u novom evropskom centru za ovu namjenu koji se nalazi u Srbiji, a već su u toku i radovi na narednom „boingu 767-300“.

BONUS VIDEO:

Objava „JAT tehnika“ pretvorila „boing 767“ iz putničkog u teretni avion prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -