Vijesti

Javni poziv za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo sa FK Željezničar

Na osnovu Zaključka sa sjednice Skupštine Kluba, održane 23.01.2021. godine, Fudbalski klub Željezničar objavljuje JAVNI POZIV za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo sa FK Željezničar.

PREDMET JAVNOG POZIVA

Pozivaju se sva zainteresirana domaća i strana, pravna i fizička lica za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo sa Fudbalskim klubom Željezničar radi ostvarivanja ciljeva Kluba, unapređenja sportskog segmenta Kluba na domaćoj i međunarodnoj sceni, izgradnji stabilnog, profesionalnog i uspješnog fudbalskog kolektiva, te osiguranje transparentnog i održivog finansijskog poslovanja na tržišnim principima i u obostranom interesu. Zainteresirana domaća ili strana pravna i fizička lica trebaju iskazati svoj interes i dostaviti pismo namjere sa pratećom dokumentacijom.

KRATAK OPIS KLUBA

Godina osnivanja: 1921.
Adresa: Zvornička 27, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Stadion: Grbavica
Boja: Plava,bijela

FK Željezničar je osnovan 1921. godine od strane željezničkih radnika tj. Željezničara po čemu je i dobio ime. Sjedište Kluba je u Sarajevu i spada u red najstarijih bosanskohercegovačkih fudbalskih klubova i sportskih kolektiva uopšte. Fudbalski klub Željezničar u svojim vitrinama ima po jednu titulu NR BiH i šampiona Jugoslavije, šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, šest titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Super kupa Bosne i Hercegovine, što ga čini najtrofejnijim fudbalskim klubom u Bosni i Hercegovini.

Klub je igrao četvrtfinale odnosno polufinale Kupa UEFA u sezonama 1971/1972 i 1984/1985. što je najveći međunarodni uspjeh jednog fudbalskog kolektiva iz Bosne i Hercegovine.

Politika našeg Kluba zasniva se na pažljivom i posvećenom radu sa omladinskim kategorijama. Omladinska škola FK Željezničar trenutno ima preko 550 polaznika koji učestvuju u omladinskim ligama Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine te Kantona Sarajevo i kombinovano su najuspješniji fudbalskim tim u mlađim kategorijama.

Klub je tradicionalno prepoznatljiv po svojoj čuvenoj omladinskoj školi koja je iznjedrila neke od najvećih fudbalskih asova u BiH i regionu. Neka od najznačajnijih imena koja su izdanak naše škole su: Ivica Osim, Josip Katalinski, Mišo Smajlović, Enver Hadžiabdić, Mehmed Baždarević, Haris Škoro, Radmilo Mihajlović, Mario Stanić, Elvir Baljić, Suvad Katana, Ibrahim Šehić, Edin Višća, Ervin Zukanović, Edin Džeko i mnogi drugi.

PRAVNI OBLIK FUNKCIONISANJA

Klub je registrovan u Federalnom ministarstvu pravde, kao Udruženje „FK Željezničar“ u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine i posluje kao pravno lice u okviru zakona koji propisuju registraciju i funkcionisanje sportskih klubova. Klub kao pravno lice je 100% vlasnik pravnog lica „FK Željezničar“ d.o.o. sa primarnom djelatnošću maloprodaja sportske opreme. Klub u svojoj imovini posjeduje Stadion Grbavica. Kompleks stadiona Grbavica se sastoji od igrališta sa 13.500,00 sjedećih mjesta i ukupne površine od 32.874,00 m2. Pored fiskulturnog igrališta kompleks još čine kuća i zgrada površine 961,00 m2, zemljište uz privrednu zgradu površine 2.363,00 m2 i šuma 3. klase površine 7.047,00 m2. U kompleksu stadiona Grbavica se još nalaze parking prostor od 50 parking mjesta i pomoćni teren površine 6.400,00 m2. Klub u svom vlasništvu također posjeduje 14 poslovnih prostora ukupne površine 1.585,00 m2. Sjedište Kluba je smješteno na teritoriji Općine Novo Sarajevo na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu Sarajevu.

KRATAK OPIS STRATEŠKOG PARTNERSTVA

Na sjednici Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar koja je održana 23.01.2021. godine Skupština kao najviši organ Kluba usvojila je prijedlog Modela budućeg poslovanja koji omogućava izbor strateškog partnera. Model budućeg uređenja Kluba omogućava strateškom partneru priliku za saradnju sa najtrofejnijim Klubom u BiH na polju razvoja sportskog segmenta Kluba, razvoju omladinskog pogona, infrastrukturnom razvoju trening kampa, modernizaciji infrastrukture stadiona, razvoju administrativnog dijela Kluba, institucionalnoj modernizaciji Kluba s ciljem primjene savremenih metoda upravljanja i ostvarivanja vrhunskih sportskih, poslovnih i finansijskih rezultata.

Budućem strateškom partneru omogućavaju se upravljačka prava u Klubu, odgovoran i zakonit način poslovanja u skladu sa trenutnim zakonskim rješenjima gdje Klub ima cilj da ponudi saradnju domaćim ili stranim pravnim ili fizičkim licima, da ostvare strateško partnertvo u cilju postizanja sportskih i finansijskih rezultata. Očekivani benefiti obostrano korisnog strateškog partnerstva bi podrazumjevali priliku za ostvarivanje profitabilnog rezultata u svim segmentima finansiranja Kluba: od marketinških aktivnosti, koristi od učešća u evropskim takmičenjima, mogućnosti zajedničkog ulaganja na slobodnim građevinskim površinama, naknada od ostvarenih rezultata u domaćim i međunarodnim takmičenjima do učešća u aktivnostima transfera najuspješnijih igrača.

PRAVO UČESTVOVANJA

Pravo učešća na ovom Javnom pozivu imaju domaća ili strana pravna i fizička lica koja dostave pismo namjere, koje treba da sadrži:
– Ime i prezime zainteresiranih domaćih ili stranih pravnih ili fizička lica sa kontakt podacima;
– koncept budućeg strateškog partnerstva koji će sadržavati cilj, viziju i misiju daljeg razvoja kluba;
– podatke o registraciji pravnog lica kod nadležnog organa;
– dokaze o finansijskoj sposobnosti sa godišnjim izvještajem za prethodnu godinu (za pravna lica);
– referentna lista poslovnih aktivnosti.

DODATNE INFORMACIJE

Javni poziv će biti objavljen na službenoj web stranici Kluba na bosanskom i engleskom jeziku.

Pisma namjere se mogu podnijeti u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog Javnog poziva, lično ili putem pošte, u zatvorenoj koverti sa naznakom “Prijava za Javni poziv za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo sa FK Željezničar” na adresu Zvornička 27, 71000 Sarajevo.

Za sva dodatna pojašnjenja u vezi sa ovim Javnim pozivom, zainteresirana lica, informacije mogu dobiti kod kontakt osoba:

  • Mustafa Nurko, direktor (direktor@fkzeljeznicar.ba)
  • Nazif Hasanbegović, Predsjednik FK Željezničar (predsjednik@fkzeljeznicar.ba)
  • Kontakt telefon: 033/660-133; 033/660-134