Vijesti

JEDINI POGON ZENIČKOG RUDNIKA PONOVO OBUSTAVIO PROIZVODNJU ZBOG KAŠNJENJA PLATE


U jedinom proizvodnom pogonu Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jami Raspotočje obustavljena je proizvodnja danas u drugoj smjeni – potvrdio je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Razlog je neisplaćena plata za juli, za koju je zadnji rok za isplatu istekao danas pa su rudari druge smjene odbili raditi.

  • Dio radnika vratio se kući, a dio je sišao u jamu kako bi samo osigurali široko čelo, jer ima nešto kritično. Uglavnom, nema proizvodnje. Platu smo trebali dobiti najkasnije danas, odnosno samo dio plate – otprilike polovicu za juni, jer je umanjena za dnevnice koje smo proveli u radničkom nesposluhu tražeći platu za maj. Tada smo, 3. jula, s menadžmentom potpisali sporazum za obje plate, pod uslovima koji su oni postavili, ali koji sada nije ispoštovan” – kazao je Avdić.

Savez samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine poslao je danas informaciju svim članicama koncerna, u kojoj su naveli da su ih iz menadžmenta vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH te ZD RMU Zenica obavijestili da se nisu stekli uslovi za isplatu junske plate u zeničkom rudniku.

Predsjedništvo SSSRFBiH za sutra u 10 sati zakazalo je sjednicu u Zenici, kada će tema biti i aktuelna situacija u ZDRMU Zenica.

Mada to niko ne spominje, a direktor Mensur Hukić danas se nije javljao na pozive, doznaje se da je razlog kašnjenja plate nova blokada računa preduzeća zbog zahtjeva za isplatu potraživanja povjerilaca i rudara koji imaju izvršne sudske presude.

Hayat.ba