Vijesti

JPMorgan: Rastuće kamatne stope snažno povećale dobit

NJUJORK – Najveća američka banka JPMorgan objavila je tromjesečne poslovne rezultate koji su bili malo iznad tržišnih očekivanja, zahvaljujući višim kamatnim stopama Feda i preuzimanju posrnule First Republic Bank.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: AFP

Prihodi u trećem tromjesečju skočili su 21,9 posto na 39,87 milijardi dolara i nadmašili konsenzusne procjene od 39,40 milijardi dolar, piše Momentum.

Zarada po dionici (EPS) skočila je 39 posto na 4,33 dolara i bila je iznad očekivanja od 3,94 dolara, odnosno neto dobit skočila je 35 posto na 13,2 milijarde dolara.

Rast profitabilnosti najvećim je dijelom posljedica rasta neto prihoda od kamata nakon što je Fed nastavio intenzivan ciklus povećanja kamatnih stopa tokom godine. Neto prihod od kamata skočio je 30 posto na 22,9 milijardi dolara, dok je ovo povećanje bez učinka imovine First Republic Bank iznosilo 21 posto.

Uspješno treće tromjesečje omogućilo je upravi banke da ponovno poveća prognozu u pogledu očekivanog neto prihoda od kamata u 2023. godini sa 87 na 89 milijardi dolara. Banka očekuje da će se oba faktora koji su omogućili veoma dobar rezultat, neto prihod od kamata i rashodi po kreditima, “s vremenom normalizovati”.

Kompanija ove godine očekuje rekordan iznos neto prihoda od kamata. Momentum

Objava JPMorgan: Rastuće kamatne stope snažno povećale dobit prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -