Vijesti

Kako je biznismen iz Mrkonjić Grada izvisio za četvrt milijarde maraka

BANJALUKA – Tačna i pouzdana informacija u svijetu biznisa često može imati ogromnu vrijednost za investitora. Misleći da ima jednu takvu, biznismen iz Mrkonjić Grada Pantelija Damjanović kupio je nedavno preduzeće „Bitminer Factory“ a koje je kao jedini kapital imalo prvostepenu presudu protiv „Unicredit banke“ Banjaluka tešku 256 miliona maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: CAPITAL

On je kroz drugostepenu presudu trebao da višestruko vrati uloženi novac, ali su sudije Višeg privrednog suda razmišljale drugačije od svojih kolega u Okružnom privrednom sudu.

Presudu su preinačili i oslobodili banku plaćanja astronomske odštete zbog jednostranog gašenja računa „Bitmineru“ koji je planirao da se bavi kriptovalutama.

U izjavi za CAPITAL Damjanović najavljuje žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Komentar na presudu nemam, ali definitivno ću tražiti reviziju presude. Preduzeće sam kupio upravo zbog prvostepenog postupka“, kaže Damjanović.

Presuda u korist banke donesena je 31. januara. Nakon brojnih špekulacija njen sadržaj je tek od juče poznat javnosti, odnosno dva i po mjeseca od sjednice vijeća.

Damjanović tvrdi da je ova informacija namjerno skrivana. Da ju je imao, dodaje, u cijelu priču oko kupovine ne bi ni ulazio.

Presuda je dugo stajala u ladici. Vijeće je zasjedalo 31. januara i nikoga o tome nije obavijestilo. Da sam znao za ishod spora ne bih išao u kupovinu“, priča on.

Dodaje i da je prvostepenu presudu dao vrhunskim advokatima na tumačenje i da su mu oni rekli da je nemoguće da na višoj instanci bude preinačena.

Dokazalo se da je sve moguće“, zaključuje ovaj biznismen.

Čizmović: Ova priča za banku je završena

Na drugoj strani, atmosfera potpuno drugačija. Zastupnik banke, advokat Jovan Čizmović kaže da je presuda kojom se odbija tužbeni zahtjev u cijelosti jedini rezultat sa kojim su zadovoljni.

Pored gubitka presude, tužilac je dužan da nam plati sudske troškove. Njegov uspjeh u ovom slučaju je nula, a naš sto odsto. Ova priča za banku je završena“, kazao je on.

Iz Unicredit banke je juče saopšteno da su sve vrijeme tvrdili da su njene odluke i radnje po ovom pitanju bile u skladu sa zakonom i da je slučaj ‘Bitminer Factory’ neutemeljen.

Poručili su i da ne odustaju od krivičnog gonjenja bivšeg direktora „Bitminera“ Darka Šljivara, vještaka ekonomske struke i prevodioca zaposlenog u kompaniji ‘Bitminer Factory’.

Podsjećamo, prema prvostepenoj presudi, a o kojoj je upravo CAPITAL prvi pisao kao i o cijelom ovom sporu, “Unicredit banka” Banjaluka preduzeću “Bitminer Factory” trebala je platiti 256 miliona maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezanog za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

“Bitminer” je preko računa skupljao novac za svoje projekte, do momenta dok se “Unicredit banka” nije umiješala i počela vraćati novac investitorima, pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje sa preduzećima u oblasti kriptovaluta.

Sud je u presudi naveo kako banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa takvim klijentima.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava Kako je biznismen iz Mrkonjić Grada izvisio za četvrt milijarde maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -