Vijesti

KAKO LJUDI, UOPŠTE, PREŽIVLJAVAJU? Potrošačka korpa 200 KM skuplja nego lani

Istovremeno minimalna plata je povećana sa 540 KM na 640 KM, a prosječna neto plata je porasla sa 981 KM na 1.105 KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Osnovni problem sa kojim se sada suočava ekonomija i radnici je visoka doza nestabilnost, i nelineralnost efekata porasta cijena, ističe ekonomista Marko Đogo.

– Ako verujemo zvaničnoj statistici, nije značajnije smanjen životni standard. Rast troškova života je praćen ekvivalentnim rastom minimalnih i prosiječnih zarada u RS – smatra Đogo i dodaje:

– Kada se ovi podaci „ubace“ u računicu, dolazimo do podataka da je pokriće potrošačke korpe minimalnom platom čak i povećano i to sa 27,96% iz maja 2021. na 29,25% u maju 2022, dok je pokrivenost potrošačke korpe prosečnom platom neznatno pala sa 50,8% na 50,5%.

Predsednica Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić rast potrošačke korpe u Srpskoj ocenila je kao novi udar na populaciju, koja živi na minimalnim primanjima.

– Potrošačka korpa u Republici Srpskoj odavno je postala korpa želja. Svi ljudi koji žive na minimalcu, ili penzijama od 400 KM, a mnogi imaju manje od toga, žive u izrazito teškim uslovima. Oni preživljavaju samo zato jer izdvajaju prioritete i kupuju ono što mogu da priušte sa toliko malo novca – zaključila je Marićeva.

BONUS VIDEO:

Objava KAKO LJUDI, UOPŠTE, PREŽIVLJAVAJU? Potrošačka korpa 200 KM skuplja nego lani prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -