Vijesti

Katar priznao da radnici nisu plaćeni mjesecima

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Svjetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 20. novembra do 18. decembra. Otkako su počeli radovi na izgradnji infrastrukture, objavljuju se informacije o teškim uslovima u kojima radnici rade. Nedavno je uhvaćeno najmanje 60 stranih radnika koji su protestvovali zbog mjesecima neisplaćenih plata. Dio njih je deportiran iz zemlje zbog toga.

“Al Bandary International Group“ , kompanija za koju su pomenuti radnici radili nije željela javno da komentariše čitavu situaciju, dok je katarska vlada priznala da postoje dugovanja prema zaposlenima.

“Firma je već bila pod istragom vlasti zbog neisplaćenih dugova i prije incidenta sa radnicima. Sada će se preuzeti sljedeći koraci nakon što je istekao rok za isplaćivanje radnika“, saopštila je katarska vlada, prenosi SK.

Posebno je zanimljivo što su sve katarske firme koje su dobile poslove za pripremu Mundijala blisko povezane za tamošnjom vladom i kraljevskom porodicom, koje su odlično upoznate sa njihovim poslovanjem.

Direktor kompanije Nuustafa Kwadri potvrdio je za medije da je policija neke radnika koji su protestvovali uhapsila, dok je neke deportovala. Ipak, postoje i oni u manjem broju koji su uspjeli da poslije protesta naplate svoje zarade.

Riječ je o radnicima koji rade najteže moguće fizičke poslove na gradnji stadiona i hotela na preko 40 stepeni, što je u Kataru normalna temperatura. Radnici uglavnom dolaze iz zemalja poput Bangladeša, Egipta, Indije, Nepala i Filipina…prema podacima dostavljenim medijima njihova prosječna mjesečna zarada iznosi 270 dolara.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -