Vijesti

Kineske banke smanjile kamatne stope

PEKING – Šest najvećih kineskih državnih banaka smanjilo je u četvrtak kamatne stope na depozite dok Peking traži način da podstakne rast druge po veličini svjetske ekonomije čija je snaga oporavka postala upitna.

FOTO: Pixabay

Veliki državni zajmodavci, uključujući Banku Kine, Kinesku građevinsku banku i Industrijsku i komercijalnu banku Kine, sada nude 2,45 i 2,5 odsto kamate na trogodišnje, odnosno petogodišnje depozite, što je za 15 baznih poena (0,15 odsto) niže nego u septembru, prenosi Financial Times. Slične rezove napravile su Poštanska štedionica Kine, Poljoprivredna banka Kine i Banka komunikacija.

Banke su takođe smanjile stopu na depozite po viđenju za pet baznih poena na 0,2 odsto, što je najniže od 1996. godine. Kineski ekonomski oporavak dobio je zamah u prvom tromjesečju nakon prošlogodišnjih strogih ograničenja zbog pandemije, sa rastom 4,5 odsto.

To nije daleko od cjelogodišnjeg cilja od pet odsto, ali rast se nije ubrzao u drugom kvartalu usljed slabe prodaje nekretnina, smanjenja industrijske proizvodnje i potrošnje. Oporavak nakon pandemije nije bio u skladu sa projekcijama, jer je potrošnja ispod očekivane.

Koordinirano smanjenje kamatnih stopa na depozite, drugo koje su kineske državne banke preduzele u posljednjih godinu dana trebalo bi da ublaži pritisak na kredite i da stabilizuje profitabilnost, ocjenjuju analitičari. To bi takođe trebalo da podstakne rast potrošnje i da intenzivira tokove novca. Biznis.rs

Objava Kineske banke smanjile kamatne stope prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.