Vijesti

Kineske firme u martu počinju posao u Tuzli od 25 miliona KM

“Biznis sa ugljem u Evropi odavno je prestao da bude aktuelan, sve je manje firmi, proizvođača opreme, serviserskih firmi, tako da je nažalost ostalo da te poslove još uvijek rade Kinezi.”

Ovako direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija objašnjava za Radio Slobodna Evropa (RSE) zbog čega je konzorcijum dvije kineske i jedne bh. kompanije dobio posao obnove postojećeg kotla Bloka 6 Termoelektrane Tuzla.

Termoelektrana u Tuzli, na sjeverozapadu BiH, od izgradnje 1959. godine je najveći proizvođač struje u zemlji.

Dvije kineske firme, “Dongfang Electric International Corporation” i “Dongfang Boiler Group”, će raditi sa kompanijom ITC iz Zenice. Vrijednost projekta je 25,44 miliona maraka (oko 13,02 miliona eura), što će finansirati Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava.

Ovaj konzorcij je imao najpovoljniju ponudu na tenderu, te će početkom marta, kaže Andelija, početi posao sa revitalizacijom kotla. On je istakao da je prošle godine završena revitalizacija turbine, te da je sada red na kotao, čime će biti produžen radni vijek Bloka 6.

Tender je raspisan u decembru 2021. godine, a ugovor je zaključen 2. avgusta 2022. godine. Izvođači su dobili rok od 390 dana da završe posao.

U planu je i postrojenje za odsumporavanje, za šta je raspisan tender u novembru prošle godine.

Blok 6 je drugi posao u TE Tuzla koji je povjeren Kinezima, nakon izgradnje Bloka 7, vrijednog skoro 700 miliona eura, čija izgradnja još nije započela, iako je aktuelan od 2014. godine.

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) je u septembru 2021. godine najavio da njegova zemlja više neće graditi termoelektrane na ugalj u inostranstvu.

O kakvim se kompanijama radi?

Zenički ITC je firma koja je od osnivanja poznata po proizvodnji u oblasti poljoprivrede, a kasnije je počela da se bavi vatrogasnom i rudarskom opremom, kao i poslovima sa klimatizacijom.

Iz ovog preduzeća nije odgovoreno na upit RSE o projektu revitalizacije kotla, te koja će biti njihova uloga u projektu.

“Dongfang Electric” je kineska državna kompanija koja se bavi proizvodnjom opreme za elektrane i projektima u oblasti energetike.

Oni su izgradili TE Stanari (na sjeveru BiH) koja radi od 2016., jedinu privatnu termoelektranu u BiH, kao i jedinu koju su radili kineski izvođači, a da je u potpunosti završena, piše Radio Slobodna Evropa.

biznisinfo/press



(Pressmedia)