Vijesti

Kineski AVIC gradit će HE Bileća

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci sa predsjednikom Upravnog odbora kineske kompanije AVIC – China National Aero-Technology International Engineering Corporation – Liuom Honghoungom, Memorandum o razumijevanju o projektu izgradnje HE “Bileća”.

Planskim dokumentima iz oblasti energetike predviđena je prioritetna izgradnja HE “Bileća” te je ovim Memorandumom izražena namjera strana potpisnica da pregovaraju o uslovima saradnje na ovom projektu i eventualnom zaključivanju odgovarajućih ugovora o njegovoj realizaciji, u skladu sa važećim propisima.

U Memorandumu se navodi da će kineska kompanija o svom trošku da ocijeni postojeću dokumentaciju za izgradnju HE “Bileća” i da će izvršiti potrebna istraživanja terena, kako bi pripremila studiju izvodljivosti projekta i ostale potrebne dokumente.

– Vlada je prepoznala pozitivne rezultate koje je kompanija AVIC kao izvođač radova ostvarila tokom aktivnosti izgradnje HE “Bistrica” i u tom smislu će ih podržati ukoliko budu angažovani kao izvođač radova na osnovu javnog poziva koji bi bio raspisan za projekat izgradnje HE “Bileća” – rekao je ministar Đokić.

Prema njegovim riječima, interes ove kompanije da realizuje i druge energetske projekte u našoj zemlji pored onih koje već realizuje jasan je pokazatelj da je Republika Srpska poželjno investiciono područje bogato resursima koje možemo i treba da stavimo u funkciju njenog razvoja.

Procjenjena instalisana snaga budućeg postrojenja je 33,5MW i realizovaće se po principu “ključ u ruke”. Memorandum je zaključujen na period od šest mjeseci.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kineske osiguravajuće kuće „Sinošur“, Uvozno-izvozne banke Kine, Elektroprivrede RS, preduzeća “HE Bistrica” i “HE na Drini”.

Prije ovog sastanka je u istom sastavu održan sastanak u kabinetu premijera Viškovića, tokom kog je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje HE na rijeci Bistrici i finansiranju ovog projekta.(Pressmedia)