Vijesti

KIVNI NA ELEKTROPRIVREDU Rudari širom Federacije BiH obustavili proizvodnju

Prema informacijama koje je potvrdio Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, rudari druge smjene u nekoliko rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jame.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

„Prema trenutnim informacijama u oba proizvodnja pogona Haljinci i Vrtlište Rudnika uglja Kakanj obustavljena je proizvodnja, kao i u Rudniku mrkog uglja Breza. Kada je riječ o Rudniku uglja Kreka u Tuzli, tamo je obustavljena proizvodnja u Mramoru. S radom je stala i Stara jama u Zenici, a u Raspotočju nećemo ugrožavati opremu i široko mehanizovano čelo. Zbog toga se donijela odluka da se tamo radi“, naveo je Husić.

Osim Rudnika lignita Mramor, u radničkom nesposluhu se nalaze i ostala dva pogona Rudnika uglja Kreka, odnosno Dubrave i Šikulje, potvrdio je predsjednik tamošnje sindikalne organizacije Zuhdija Tokić.

Proizvod ove odluke je potez Elektroprivrede BiH vezano za jednokratnu novčanu pomoć koja će biti isplaćena njihovim radnicima, ali ne i rudarima.

„Do kraja dana očekujemo da će se odluka rudara o radničkom neposluhu širiti od rudnika do rudnika, a po svemu sudeći moguće je da u jame neće sići ni rudari u trećoj smjeni“, naglasio je Husić.

Podsjećamo, Upravni odbor Elektroprivrede BiH donio je odluku po kojoj se radnicima tog javnog preduzeća dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM. Odlukom nisu obuhvaćeni rudari zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna, što ih je dodatno izrevoltiralo.

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ranije je kazao da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM. Naveo je i da je stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

BONUS VIDEO:

Objava KIVNI NA ELEKTROPRIVREDU Rudari širom Federacije BiH obustavili proizvodnju prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -