Vijesti

Ko će kupiti Mercator? U prodaju ide udio Sberbanke, novi vlasnik treba platiti oko 500 miliona eura

U odsustvu ruskih vlasnika, prema njihovom izvještaju, taj udio trebao bi imati Pavao Vujnovac preko tvrtke PPD, a koji zbog velikog bogatstva i uspješnih poslova spada među najbogatije Hrvate

Glavna skupština Mercatora, održana krajem prošle godine, “potvrdila” je istiskivanje malih dioničara te je, unatoč najavljenim protutužbama, Mercator ostao u 90-postotnom vlasništvu hrvatske Fortenove koja, prema pisanju današnjeg Dnevnika, planira kupiti 43% vlasničkog udjela od ruske državne banke Sberbanke i prodati ga u sljedećem koraku.

Skupština Fortenove u četvrtak nije bila moguća po drugi put, bit će je moguće održati tek u trećem pokušaju, kada neće biti potrebno sudjelovanje 50 posto vlasnika, javlja Dnevnik.

U odsustvu ruskih vlasnika, prema njihovom izvještaju, taj udio trebao bi imati Pavao Vujnovac preko tvrtke PPD, a koji zbog velikog bogatstva i uspješnih poslova spada među najbogatije Hrvate. Prema Dnevniku, cijena 43-postotnog udjela ruske banke neće premašiti 500 miliona eura, o čemu govori i hrvatska TV N1.

S Vujanovcem bi trebali tražiti nove vlasnike, najvjerovatnije iz mirovinskih fondova i osiguravajućih kuća, ali ne samo iz Hrvatske, nego i iz Slovenije i Srbije… gdje Fortenova ima podružnice…, javljaju ova dva medija.

Prema Dnevniku, mađarsko-američki fond Indotek neće kupiti ovih 43 posto udjela Fortenove, što je dogovoreno u aprilu ove godine. Već su potpisali pismo namjere, ali posao je ovisio o tržišnim regulatorima u nekoliko zemalja. Budući da se ti postupci ne odvijaju u predviđenim rokovima, prema neslužbenim izvorima Dnevnika, vlasnički udio u Fortenovi, koji kontrolira Sberbank, najprije će biti otkupljen kao vlastiti udio, jer bi u tom slučaju bilo lakše dobiti odobrenja regulatora.

Grupa Mercator za 2022. godinu planira 2,26 milijardi eura prihoda, što predstavlja rast od 4,9 posto u odnosu na procjene za 2021. godinu.

Indikator.ba, DEPO PORTAL / PRESS(Pressmedia)