Vijesti

Ko je japanski globalni div koji investira u BiH bez medijskog eksponiranja?

U Konjicu su jučer svečano otvoreni novi proizvodni pogoni kompanije Tsubaki-Nakashima TN Bosnia d.o.o.

Japanska kompanija širi proizvodnju u konjičkoj fabrici, a bavi se proizvodnjom komponenti ležajeva i valjčića. Svi proizvodi izvoze se širom svijeta za potrebe automobilske industrije.

Ova velika kompanija u BiH godinama posluje “ispod radara”, odnosno ne eksponiraju se u javnosti, iako zapošljavaju stotine radnika i ostvaruju prihode od više desetina miliona maraka godišnje, izvještava BiznisInfo.ba.

Fabrika u Konjicu trenutno zapošljava 330 radnika, sa intencijom rasta i širenja u budućnosti, obzirom da je u posljednjih sedam mjeseci utrostručen broj radnika, pri čemu su zaposlenje pronašli mladi sa područja ove grada Konjica ali i šire.

Globalna mreža fabrika japanske kompanije uključuje i BiH

Samo u BiH ova kompanija je u 2021. godini (posljednjoj za koju postoji finansijski izvještaj), ostvarila prihode od 24,6 miliona KM i oko milion KM neto dobiti, a za vjerovati je da je taj rezultat prošle godine bio mnogo veći s obzirom na rast broja usposlenih. Također, s obzirom na trenutnu ekspanziju, može se očekivati da će rast biti nastavljen i u godinama koje dolaze.

Konkretno, ovom kompanijom u BiH Japanci upravljaju preko svoje firme u Nizozemskoj – TN Europe B.V.

Ova japanska kompanija je specijalizirani proizvođač preciznih ležajeva i valjaka, kao i kugličnih vijaka i drugih mehaničkih dijelova, sa sjedištem u japanskom gradu Nari.

O njenoj veličini govori podatak da imaju 20 fabrika u 12 zemalja svijet. Osim u Japanu, proizvode u Sjedinjenim Državama, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Nizozemskoj, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Kini, Tajlandu, Indiji i Tajvanu.

Ovako rasprostranjena proizvodna mreža proizvodnje nije slučajna već je dio strategije. Naime, to im omogućuje da imaju odgovore na različite potrebe kupaca, lokalnu nabavku, brzu isporuku i vrhunsku korisničku podršku.

Kompanija je osnovana u Japanu daleke 1934. godine. U BiH posluju od 2017. nakon akvizicije kompanije za proizvodnju komponentni ležajeva od firme NN Inc stekli fabrike u nekoliko država. 

Postojanje ovakve kompanije u BiH, a naročito njena spremnost da se dalje širi i sarađuje s domaćom privredom, svakako je velika šansa koji treba iskoristiti za razvijanje saradnje i prenos znanja na domaće kompanije i stručnjake.(Pressmedia)