Vijesti

Ko je moćna hercegovačka porodica koja je preuzela nekoliko vodećih hrvatskih kompanija

Kako smo izvijestili, ovaj hotel je preuzela Mepas Grupa sa sjedištem u Širkom Brijegu. Grupa je u vlasništvu porodice Grbešić, piše Biznisinfo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Njen osnivač je Mirko Grbešić koji je preminuo u avgustu prošle godine, a njegova porodica je nastavila sa vođenjem kompanije ali i njenim razvojem i novim akvizicijama, prenosi BiznisInfo.ba.

Vlasnici kompanije danas su njegova supruga Smilja, kćerke Lucija, Klara i Maja, te sinovi Filip i Ivan. Riječ je o jednoj od najbotatijih porodica u Bosni i Hercegovini, što je pokazalo i nedavno istraživanje regionalne grupe medija.

Mepas se bavi brojnim djelatnostima. Široj javnosti vjerovatno je najviše poznat po Mepas Mallu, najvećem šoping centru u Mostaru i cijeloj Hercegovini. Osim toga, u Mostaru imaju i luksuzni hotel. Mepas je i jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje na tržištu Bosne i Hercegovine.

No, ono što je najzanimljivije jeste da su posljednjih godina preuzeli neke od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Evo o kojim firmamam je riječ.

Saponia je osječka hemijska industrija i najpoznatija firma u toj zemlji koja se bavi proizvodnjom deterdženata te proizvoda za ličnu higijenu i sredstava za domaćinstva i industrijsku čistoću (Faks, Ornel). Firma je osnovana 1894. dok ju Mepas preuzeo 1998. godine.

Koestlin je poznata hrvatska kompanija za proizvodnju keksa, peciva i sličnih proizvoda. Osnovana je daleke 1905. godine. Osnivač je Dragutin Wolf, čije je ime tvornica nosila do 1932. Mepas postaje vlasnik kompanije 2002. godine. Tada dolazi od širenja na nova tržišta i zapošljavaju se novi ljudi. Proizvodi se 70 tona dnevno.

Brodomerkur je osnovan 1946. u Splitu kao trgovačko poduzeće za promet građevinskim materijalom i tehničkim robama. Deset godina kasnije Brodomerkur dobiva ime koje nosi i danas. Kompanija je specijalizirana za prodaju i distribuciju industrijskih proizvoda, tehničke robe i robe široke potrošnje. Firma Mepas postaje većinski vlasnik Brodomerkura 2004. godine.

Kandit je poznati hrvatski proizvođač čokolade i slatkiša čija priča počinje 20-tih godina 20. stoljeća. Kandit postaje članica Mepas grupe 2011. godine kada započinje proces implementacije nove filozofije koja će Kanditu osigurati status respektabilnog igrača na tržištu konditorskih proizvoda. Danas se njihovi proizvodi mogu pronaći na brojnim policama širom Evrope.

Inače, Mirko Grbešić je Mepas grupu osnovao 1989. godine. Svojim radom, upornošću i vizionarskim pogledom na poslovanje i razvoj, omogućio je uspješan rad grupacije i na taj način uticao na izgradnju i sjajne poslovne rezultate u cijeloj regiji.

Prema našim saznanjima, Mepas d.o.o. je prošle godine imao prihode od preko 166 milion KM i dobit od 16 miliona maraka.

Dodajmo i to da su menadžerske pozicije u makarskom Parku pripale su Klari i Maji Grbešić, te Luciji Mikulić, kćerkama Mirka Grbešića. Njihova braća Ivan i Filip su pak preuzeli uprave i nadzorne odbore u firmama Kandit, Saponia, Koestlin i Brodomerkur.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -